Japán ősi sintó vallásának állított szentély az ország egyik legnagyobb vállalatcsoportjának modern, csupa üveg irodaháza előtt. Ez a régi és az új találkozását bemutató kép található a tavaly elhunyt Tomka Miklós most megjelenő, A vallás a modern világban. A szekularizáció értelmezése a szociológiában című könyvének borítóján. A világszerte ismert és elismert vallásszociológus a Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézetének professzora volt, az Intézet és a Párbeszéd (Dialógus) Alapítvány gondozásában megjelenő kötet a nem sokkal halála előtt megvédett akadémiai disszertációjának posztumusz publikálása – tájékoztatott dr. Török Péter, a Mentálhigiéné Intézet igazgatója.

Tomka Miklós egyebek mellett azt vizsgálja, igazuk van-e a szekularizációs elmélet képviselőinek. Ők azt vallják, hogy az elvallástalanodás a modernizáció természetes és elkerülhetetlen velejárója.

A disszertáció végén Tomka Miklós arra jut, hogy inkább csak a hagyományos egyháziasság mértéke csökken, s annak helyébe a személyes választás alapján vállalt vallásosság lép. „Miközben a vallás össztársadalmi integratív szerepe csökken, nő a jelentősége a személyes identitás kialakításában. A XXI. században téves és hiányos a vallásosságot, pusztán vallási közösséghez, felekezethez való tartozás tükrében értelmezni” –Dr. Török Péter szerint így lehet összefoglalni a kötet egyik fő tanulságát. A kötet nemcsak a kereszténységben, de a „nem nyugati világban” is vizsgálja a modernizációt kísérő, vallást érintő jelenségeket, a szekularizációt, s több szempontból is a vallás magán- és közéleti szerepének újragondolására késztethet – mutatott rá dr. Török Péter.

A kötet teljes Tomka-életművet is érintő előadásokkal kiegészített bemutatója pénteken 10 órakor kezdődik az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum dísztermében. DP