Második alkalommal adták át a Semmelweis Budapest Award-ot, a Semmelweis Egyetem (SE) legrangosabb tudományos díját. Az idei kitüntetett az MRI-vizsgálatok magyar származású atyja, Sir George Radda, akinek dr. Tulassay Tivadar rektor nyújtotta át a díszoklevelet a pénteken rendezett ünnepi szimpózium keretében.

Dr. Tulassay Tivadar laudációjában azt hangsúlyozta: Sir George Radda korán felismerte, hogy egy nagyon gyorsan változó világban élünk, ahol a tudás és az információ egyenlő a hatalommal. Így az egyetlen lehetséges mód, hogy legyőzzük a dilemmákat és a kihívásokat a tudásalapú társadalom, a tudásalapú gazdaság megteremtése. Radda professzor világosan látja, milyen az új tudományos stratégia. Ennek egyik lényeges eleme, hogy a lakosság életminőségét, egészségi állapotát az egészségügyhöz kötődő iparágak és vállalkozások erősítésével kell fejleszteni.

Sir George Radda a díj átvétele kapcsán kiemelte: hallott arról, hogy a Semmelweis Egyetem elnyerte a kutató-elitegyetem címet és különösen megtisztelő számára, hogy egy ilyen kitüntető cím birtokosától kap elismerést. „Gyakran járok a Semmelweis Egyetemre, korábban előadássorozatot is tartottam itt, így úgy tekintek rá, mint második egyetememre az oxfordi után” – tette hozzá.

Sir George Radda

Sir George Radda előadásában arról is beszélt, hogy az orvosi biomedicina, az ezen a területen végzett kutatások forradalmi változásokon mentek keresztül az elmúlt két évtizedben. Mint megjegyezte, nagy hatást tett rá a Nobel-díjas Philip Sharp megállapítása, amely szerint a következő lépés a különböző tudományágak integrációja kell, hogy legyen. Radda professzor is ebben látja a jövőt, s mint mondta, a hagyományos értelembe vett együttműködésen túl, az egyes tudományágak képviselőinek nemcsak együtt kell dolgozniuk, hanem együtt is kell gondolkozniuk.

A díjátadót kísérő, legmodernebb képalkotó eljárások határaival foglalkozó szimpóziumon (Frontiers of Biomedical Imaging: From Molecules to Man) előadást tartott többek között a Semmelweis Budapest Award kitüntetés tavalyi díjazottja, Jeremy K. Nicholson, a londoni Imperial College professzora is.

A tízezer eurós pénzjutalommal is járó díjról dr. Szél Ágoston rektorhelyettes tartott ismertetőt. Mint emlékeztetett, az egyetem legtekintélyesebb tudományos díját Tulassay Tivadar rektor kezdeményezésére 2009-ben alapította a Szenátus. A kitüntetést olyan nemzetközileg elismert eredményeket felmutató, az orvosbiológiai kutatások terén aktív külföldi tudós kaphatja, akinek teljesítménye méltó az egyetem névadójának szellemiségéhez. Feltétel továbbá, hogy a kitüntetett személy kutatásai az emberiség javát szolgálják, valamint új utat mutassanak az élő természet megismeréséhez. A rendezvényen az egyetem több vezetője megjelent és ott volt Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke is.

Sir George Radda és Pálinkás József a Magyar Tudományos Akadémia elnöke

A 2000-ben az angol királynőtől lovagi címet kapott, s a világ legjelentősebb tudománypolitikusai között számon tartott Sir George Radda egyébként jelenleg egy szingapúri központú tudományos ügynökség (A*STAR) orvosbiológiai kutató tanácsának elnöke. Honlapunknak adott interjújában azt mondta: Magyarország számára az orvosbiológiai kutatásokon belül az idegtudományok, a patológia és a biomatematika területe jelenthet kiugrási pontot.

Dr. Kellermayer Miklós tudományos és innovációs rektorhelyettes úgy fogalmazott: a Semmelweis Budapest Award az egyetem minőség iránt elkötelezettségét jeleníti meg.   A díjazott Radda professzor tudományos munkásságának elismerésén túl fontosnak tartja azt is, hogy a tudós – visszajáró vendégként – stratégiai gondolkodásra készteti az egyetem vezetését. Számos gondolatot megragadtunk már a közös beszélgetésekből, ilyen például „a molekulától az emberig” stratégia – tette hozzá.
A rektorhelyettes felidézte Sir George Radda álláspontját a jövő kutatócentrumairól. A professzor kétli, hogy a XXI. század kutatása képes úgy sikeres lenni, hogy a kutatásokat izolált csoportok végzik, talán kicsit önös célok, érdekek mentén.  Arra hívta fel a figyelmet, hogy a kutatók 95 százaléka – bár nagyon fontos munkát végez – nem zseni, a kutatómunkájuk szervezését nem lehet teljesen egymástól elkülönült munkacsoportokra bízni, hanem hatékonyabb lenne, ha ezt közösségbe szerveznék.  Ez egy olyan gondolat, ami foglalkoztatja a Semmelweis Egyetem vezetését is, ehhez hasonló stratégia keretében segítenénk az egyetem kutatóközösségének – közölte dr. Kellermayer Miklós.

A Semmelweis Egyetem újság következő számában interjút olvashatnak Sir George Raddával.
DP
T-Sz.Sz.

Galéria

1kép