Nemzetközi szinten, az adott témakörön belül többször is a legolvasottabb cikkek közé kerültek a dr. Ongrádi József egyetemi docens munkacsoportja által jegyzett, öregedés immunológiájával foglalkozó publikációk. A tudományos közlemények millióit nyilvántartó BioMedLib és az Immunity and Ageing (Immunitás és öregedés) adatbázisában is a tíz legnépszerűbb publikáció közt találhatók az összefoglalók – tájékoztatott dr. Ongrádi József, a Semmelweis Egyetem Orvosi Mikrobiológiai Intézetének docense.

Mint hangsúlyozta: az immunrendszer is öregszik, akár csak az egész szervezetünk, s ez a folyamat meghatározza az ember sorsát. Ha különböző káros hatások miatt valakinek gyorsabban öregedik az immunrendszere, akkor az élettartama is rövidebb lesz; ha több jó hatás éri az egyént élete során és kevésbé károsodik az immunrendszer, hosszabb életre számíthat.

Az emberi immunsejtek nagyon sokféle vírussal találkoznak, ezek egy része beépül a szervezetbe. A lappangó, hordozott vírusok főként idős korban okoznak panaszokat, akár daganatok vagy autoimmun betegségek kialakulásához is vezethetnek. „Küzdeni kell a hordozott vírusok, fertőzések ellen, hogy ne aktiválódjanak idős korban, mivel gyengítik az immunrendszert, s így elősegítik az öregedést” – emelte ki dr. Ongrádi József. A megfelelő életmóddal, a dohányzás, az alkoholfogyasztás és bizonyos vegyszerek kerülésével az immunrendszerünk fiatalon tartásáért is sokat tehetünk.

Mindemellett – mint az a Top 10-es listákba bekerült publikációkból is kiderül – a kórokozók bekebelezését végző immunsejtek hatékonysága is csökken idős korban. A természetes ölősejtek funkciójának károsodása összefügg bizonyos vírusfertőzésekre mutatott fogékonysággal. Az adaptív immunrendszer szintén érintett az öregedés folyamataiban. Az időskori csontvelő egyre kevésbé képes biztosítani a B-sejtek éréséhez megfelelő környezetet, holott ezek elengedhetetlenek az ellenanyagok képzéséhez.

Fotók: D. Kiss Balázs

A munkacsoport a különböző mikrobák és kórokozók kölcsönhatásait is vizsgálja. Feltételezésük szerint például a légzőszervi, bélrendszeri vagy egyéb fertőzéseket okozó adenovírusok szerepet játszhatnak a HIV aktiválásában. Az AIDS dr. Ongrádi József meglátása szerint bizonyos szempontból egy rendkívül felgyorsult öregedés, a betegség tünetei, lefolyása, az immunrendszer változása, nagyon hasonlít az idősödés során megfigyelhető folyamatokhoz. Az AIDS kutatására világszerte alkalmazzák, a HIV-hez hasonló macska immundeficiencia vírus (Feline Immunodeficiency Virus = FIV) in vitro és in vivo hatásainak vizsgálatát. A munkacsoport most egy ilyen kísérletben szeretné bizonyítani a vírusok kölcsönhatásaival kapcsolatos feltételezéseket, hogy az általuk a világon először macskából kitenyésztett adenovírus aktiválhatja-e a FIV-et.

Dr. Ongrádi József munkacsoportjában dolgozik még Kövesdi Ferencné mikrobiológiai asszisztens és Stercz Balázs PhD hallgató. DP