Kizárólag étrend-kiegészítők és teák segítségével, ha egyébként az étkezési szokásokon nem változtatnak radikálisan, szinte lehetetlen lefogyni. Ráadásul egy elhízott ember szervezetén, egészségi állapotán sok esetben nem hogy javítanak, hanem inkább rontanak a fogyókúrás készítmények – mondta dr. Blázovics Anna, a MTA doktora, a Semmelweis Egyetem Farmakognózia Intézetének igazgatója.

Az igazgató asszony szerint az interneten sok ostobaság olvasható az étrend-kiegészítőkről, több olyan internetes oldalon is árulnak „csodaszereket”, ahol még a magyar szöveg sem megfelelően érthető.  Úgy látja, a gyártót sok esetben csak a haszonszerzés érdekli, a következmények nem. A hazai piacon jelenleg 7-8000 különböző étrend-kiegészítő van, és naponta hat-nyolc újabb engedélyeztetését kérelmeznek.

Felhívta a figyelmet arra, hogy majdnem minden fogyókúrás készítmény, fogyasztó teák (nem azonos a hagyományos teával) többé-kevésbé ugyanazokat a komponenseket tartalmazza. A termékeken a gyártók gyakran nem tüntetik fel a pontos összetételt, helyette hangzatos ígéretek és csalogató reklámszövegek vannak, a fogyasztó pedig nem tudja, hogy mit is vásárol.

Emlékeztetett arra: a WHO 2008-as adatai szerint egymilliárd túlsúlyos és 400 millió kövér ember él a világon. Magyarországon az általános és középiskolások között a túlsúlyosak és elhízottak aránya több mint húsz százalék, felnőttek esetében még rosszabb a helyzet, kb. ötven százalék elhízott. A kövérség számtalan betegséget okoz, egyebek mellett szív- és érrendszeri problémákat, magas vérnyomást, stroke-ot, refluxot, máj és epebetegségeket. Az újabb molekuláris biológiai vizsgálatok kimutatták, hogy az elhízás kezdetétől olyan citokinek, termelődnek, amelyek folyamatosan különböző gyulladásokat okoznak a szervezetben.

Megjegyezte: emiatt például egy sovány vagy átlagos tömegű ember könnyebben vészel át egy műtétet, és a felépülése is problémamentesebb, mint egy túlsúlyosé.

A szakember szerint nehéz bárkinek azt tanácsolni, hogy valamilyen gyógynövényt vagy étred-kiegészítőt fogyasszon, mert nem biztos, hogy javít, lehet, hogy inkább ront a helyzetén. Azt is megjegyezte, hogy az emberek gyakran nem tartják be az utasításokat, és ha úgy érzik, hat a szer, akkor az előírtnál hosszabb ideig vagy nagyobb adagban szedik.

Dr. Blázovics Anna kiemelte: a túlsúlyos emberekre különösen veszélyes, ha azt hiszik, hogy nekik sokkal többet kell szedniük az étrend-kiegészítőkből a cél érdekében.  Azért óriási probléma, ha többet szednek be ezekből a szerekből, mint amennyi a használati utasításban szerepel, mert a náluk kialakuló alimentáris zsírmáj miatt a májuk már kevésbé tud méregteleníteni – közölte.

A népszerű fogyasztó teákról azt mondta, ezek többnyire hashajtó és vízhajtó vegyületeket tartalmazó drogokból állnak, így a fogyókúrázók, a kúra végeztével könnyen újra visszanyerhetik súlyúkat, sőt túlsúlyra is szert tehetnek, mivel csak kiéheztették és kitisztították a szervezetüket – hangsúlyozta a szakember.

Hozzátette: a vízhajtás és hashajtás veszélyes dolog, máshogy hat az idősek, a gyerekek és a felnőttek szervezetére. Vízhajtás közben pótolni kell a sót, mert egy ilyen kúra megbontja a sóháztartást. A hashajtást is nagyon körültekintőn kell alkalmazni, hogy kivédjük a súlyos egészségkárosodást.

Az igazgató asszony senkinek nem ajánlja a népszerű krómtartalmú fogyasztókészítményeket sem, mert azok szintén megzavarhatják a szervezet fémion-háztartását és így sok mellékhatásuk van.

A teáknál a termékek tisztaságával kapcsolatban is merülhetnek fel aggályok, mert ezekben akár nehézfémek is lehetnek. Vannak ugyanis olyan teák, amelyeket hamisítanak. Ennek legegyszerűbb módja pedig az, hogy hozzátesznek valamennyi földet.

Dr. Blázovics Anna eligazodási pontnak a szaktanácsadást és a hazai gyógynövényboltokat javasolta. Úgy vélte, az már fél siker, ha valaki tudja, hogy honnan származik a tea, amit megiszik és betartja a javaslatokat.

Arra a kérdésre, hogy van-e egyáltalán olyan tea vagy étrend-kiegészítő készítmény, amelytől könnyen megszabadulhatunk a felesleges zsírtól, azt válaszolta: testsúlycsökkenést helyes étrenddel és a mozgással lehet elérni. A tea, itt a hagyományos és gyümölcsteákra kell gondolni, pontosabban az abban található polifenolok csak mindezek mellett segítenek a fogyásban.

T-Sz. Sz.