A konkrét építkezés jövő tavasszal kezdődik, a Korányi Projekttel kapcsolatos kivitelezési tervek ugyanakkor már hamarosan elkészülnek, s így a közeljövőben kiírható lesz a közbeszerzési eljárás is – tájékoztatott dr. Jákó Kinga, a Semmelweis Egyetem orvos-igazgatója.


A 7, 3 milliárd forintos európai uniós pályázati támogatásból megvalósuló, és várhatóan 2013-ban befejeződő fejlesztés eredményeképpen egy új, 12 ezer négyzetméteres betegellátó egység épül a Külső Klinikai Tömb területén. A hat emeletes Központi Betegellátó Épület majd zárt folyosóhálózattal csatlakozik a meglévő klinikai épületekhez.
„Úgy készítjük elő a beruházást, hogy ha végleges döntés születik arról, milyen feladatokat kap az egyetem az átalakítások során, mint regionális ellátó, akkor szükség esetén a Korányi Projekt fizikailag további fejlesztések alapját tudja képezni. Akár újabb emeletek ráépítésével is bővíthető lesz az új épület” – hangsúlyozta dr. Jákó Kinga.

Fotó: D. Kiss Balázs

A cél az, hogy az építkezés ideje alatt is változatlan legyen a betegellátás és minden feladatot el tudjanak látni a klinikák. Arról, hogy ez a gyakorlatban miként valósítható meg, már most készülnek a tervek. Azt például látni lehet, hogy a II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika perinatális intenzív centruma az épületen belül átmeneti helyre fog kerülni.
Mint arról már beszámoltunk az egyetem honlapján, a kivitelezés során csak kisebb épületeket bontanak le, ezek közé tartozik egyebek mellett II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika ambulanciája. A járóbeteg-ellátás „költöztetése” nagyrészt munkaidőn kívül zajlik majd. „A Női Klinika ambulanciáit a klinika épületén belül alakítjuk ki. Az új épület első emeletén fogadjuk majd a radiológiai vizsgálatokra, izotóp vizsgálatokra érkező betegeket, illetve itt kap majd helyet az a Központi Diagnosztikai Laboratórium, mely méltó végpontja lesz az egyetemen immár öt éve folyó laboratóriumi centralizációnak” – mondta dr. Jákó Kinga.

A második emeletre költözik a kilencven ágyas Ortopédiai Klinika és a szeptikus műtő. A harmadik emeleten alakítják majd ki a 29 ágyas Központi Intenzív Osztályt és több műtőegységet. A földszinten kap helyet a központi sterilező, a sürgősségi osztály, 2 CT, az MRI, 2 mammográfiás készülék, az ortopédiai ambulancia és a fizioterápiás részleg.

Tovább a Korányi Projekt saját honlapjára

DP

KMOP 4.3.1/A_2-09-2F-2010-0001