A szociális problémák egészségügyben történő kezelésének magyar gyakorlatát tanulmányozta a Kínai Állami Fejlesztési és Reformbizottság küldöttsége a Semmelweis Egyetemen. A küldöttség szeptember 19-21. között azzal a céllal érkezett Magyarországra, hogy megismerkedjen a városfejlesztés, tervezés és ehhez kapcsolódó stratégiai feladatok hazai tapasztalataival.
A megbeszélésen elhangzott, hogy Kínában óriási feladatokat ró az egészségügyre és az oktatásra, hogy vidékről nagyon sokan költöznek be a városokba, ahol így ugrásszerűen megnőtt a lakók száma.
A tárgyalást vezető dr. Langer Róbert a Semmelweis Egyetemet bemutató prezentációja után helyzetünket a kínaihoz hasonlónak nevezte abból a szempontból, hogy a 10 millió lakosból az ide érkező vidéki betegeknek köszönhetően az intézmény 3 milliót lát el. A rektorhelyettes beszámolt a Semmelweis Terv főbb elemeiről és jelezte, hogy pillanatnyilag átalakulás alatt áll az egészségügy ezen belül Budapest ellátása is.
A tárgyaláson a Semmelweis Egyetemet dr. Karádi István az Általános Orvosi Kar dékánja, dr. Stubnya Gusztáv stratégiai főigazgató, Berényi Zsuzsa a humánerőforrás-gazdálkodási igazgató, dr. Jákó Kinga orvosszakmai, finanszírozási és minőségbiztosítási igazgató, valamint dr.Ivády Vilmos gazdasági-műszaki főigazgató képviselte.
A megbeszélést követően dr. Velkey György, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyi Államtitkársága Államtitkári Kabinetjének tagja, a Fővárosi Közgyűlés Egészségpolitikai és Szociális Bizottságának elnöke és dr. Gaál Péter, az Egészségügyi Menedzserképző Központ igazgatója tartott előadást a delegációnak a főváros egészségügyi ellátásának szervezéséről, valamint a Semmelweis Tervről.

Thurzó Orsolya