Szeptember 20-án – megemlékezve a Kémia Nemzetközi Évéről – a Semmelweis Egyetem négy azon intézete, melynek nevében a kémia szó valamilyen formában megjelenik (Orvosi Biokémiai Intézet, Orvosi Vegytani, Molekuláris Biológiai és Patobiokémiai Intézet, Gyógyszerészi Kémiai Intézet, Szerves Vegytani Intézet) a Richter Gedeon Nyrt. támogatásával előadóülést szervezett a Hőgyes Endre előadóteremben. A résztvevőket dr. Noszál Béla, a Gyógyszerésztudományi Kar dékánja köszöntötte, hangsúlyozva a molekuláris szemlélet egyre nagyobb jelentőségét az orvosi, biológiai, egészség-, sport- és gyógyszerészeti tudományok területén.

Dr. Noszál Béla

A citrát-kör egyik fontos enzimének (alfa-ketoglutarát dehidrogenáz) patológiás mutációjáról tartott előadást Ambrus Attila (Orvosi Biokémiai Intézet). Részletezte, hogyan vezethet mindez oxidatív stresszhez, sejtkárosodáshoz, így kutatási eredményei új, potenciális terápiás célpontot jelentenek antioxidánsok és direkt inhibitorok számára. Nagy Szilvia Krisztina (Orvosi Vegytani, Molekuláris Biológiai és Patobiokémiai Intézet) egy gyors és költséghatékony in vitro fehérjetranszlációs módszert mutatott be, amely lehetővé teszi humán fehérjék előállítását és funkcionális analízisét.  Oldat- és szilárdfázisú NMR spektroszkópiával a famotidint, mint a terápiában már régóta alkalmazott, hatékony, de több szempontból félreismert vegyületet vizsgálta Marosi Attila (Gyógyszerészi Kémiai Intézet). Kutatása a receptorkötődés és a felszívódás fizikai-kémiai hátterének pontosabb megértését, valamint a gyógyszertechnológiai fejlesztés új irányvonalait segíti elő. Bogdán Dóra (Szerves Vegytani Intézet) az emberi szervezetben patológiás körülmények között megnövekedett szintű, így sejtkárosító hatású enzim, az SSAO lehetséges inhibitorának szintézisét vizsgálta. Az előadássorozatot dr. Mátyus Péternek, a Szerves Vegytani Intézet igazgatójának összefoglalója zárta.

A szakmai program után a meghívottak kémiai témájú, zenébe és táncba foglalt produkciót láthattak a Szinyei Merse Pál Gimnázium végzős diákjainak előadásában, majd fogadáson vettek részt.

Nagy Ádám Miklós