Már Hippokratész is használta a bort a gyógyítás során, azóta pedig számtalan tudományos vizsgálat készült a témában… A Kutatók Éjszakáján átfogó képet kaphatunk a bor egészségre gakorolt hatásának történelmi hátteréről – stílusosan egy pohár bor mellett. Az Elméleti Orvostudományi Központban ugyanis nem csak tudományos ismeretterjesztő előadást hallgathatnak meg az érdeklődők, de a Semmelweis Egyetem Bora 2011 Országos Borverseny díjazott borai közül is megkóstolhatnak néhányat. A Kutatók Éjszakáján négy az egyetemhez kötődő borászat vesz részt.

A Rektori Különdíjban részesült (Öreg Király Dűlő Furmint Muskotály 2008) Barta Pincészet borai szép példáját adják a klasszikus tokaji aszú és szamorodni mellett a furmintból valamint Hárslevelűből készült száraz fehérboroknak is. Boraikat a lehető legkisebb technológiai beavatkozással, organikus módszerekkel alkotják, és fontosnak tartják, hogy azok tükrözzék különleges termőhelyük egyedi adottságait is.

A Somló hegyen található a Tornai Család birtoka, akik 1946-ban kezdték a borászkodást akkor egy holdon. Ma már a harmadik generáció is kiveszi részét a pince mindennapi munkájából. Boraik olyan jellegzetes szőlőfajtákból készülnek, mint a furmint, olaszrizling, hárslevelű vagy a juhfark. A Tornai Nagy-Somlói (2007) a rendezvény kategória kitüntetett bora.

A CousinVin borászat az ország egyik legrégebbi bortermelő múlttal rendelkező területén, a Soproni Borvidéken található. Orosz Csaba, Gábor és Péter, a három testvér szüleitől örökölte a birtok alapját képező szőlőterületet és pincét. A fiatal csapat több, mint hét hektáron gazdálkodik, boraik kékfrankosból és zöldvelteliniből készültek. Szívesen (2010) boruk a Semmelweis Egyetem Rendezvény kategóriájának nyertese.

Az Elméleti Orvostudományi Központ aulájában a borászatok mellett kulturális program és szűrővizsgálatok várják az érdeklődőket.

A Semmelweis Egyetem programjai a Kutatók Éjszakáján