Domborművek az EOK aulában

A Semmelweis Egyetem folytatja együttműködését a Magyar Képzőművészeti Egyetemmel (MKE).
Kiírták az újabb domborműpályázatot, melynek keretében számos már elhunyt professzor portréja valósult meg az elmúlt években. A közel 30 darabos arcképcsarnok az EOK aulájában tekinthető meg. A portrékon keresztül az egyetem múltja elevenedik meg, mintegy megerősítve az intézményben folyó évszázados munka korszakalkotó jelentőségét.

A több éves, immár hagyománynak minősülő pályázat elsősorban a fiatal tehetségeket kívánja támogatni, egyben értéket teremtve, megőrizve azt. A kiírás szerint a MKE szobrász szakos hallgatói és doktorandusai pályázhatnak, a győztes munkák szerzői díja pedig 90 ezer forint. A nyertes alkotásokról egy, a két egyetem képviselőiből (professzorok, tanárok és mesterek) álló szakmai zsűri dönt.
A pályázat egy teljes évet ölel fel, ezen belül a pályamunkák 4 hónap alatt készülnek, a zsűri döntését követően pedig további 4 hónap marad a kivitelezésre, azaz bronzba öntésre, valamint az ezt követő utómunkálatokra (cizellálás, rögzíthetőség biztosítása).

A domborműpályázat tavalyi turnusában a már korábbról ismert Hermán Aliz nyert Gráf Ferenc professzorról készült domborművével. A  győztes pályázók között vannak olyan hallgatók is, akik korábban többször is próbálkoztak, mielőtt nyertek volna. Így Gergely-Farnos Lilla id. Kováts Ferenc professzorról készült portréja, Frank Balázs Rigler Endre professzort mintázó alkotása, vagy Pelcz Benjámin Juhász-Nagy Sándorról készült műve is ékesíti az EOK aulát. Az alkotások méltón bővítik az egyetem figyelemreméltó művészeti gyűjteményét. Az idei tanévben a pályázó szobrász szakos hallgatók a vezetői döntésnek megfelelően a következő professzorok megmintázásán dolgozhatnak: Bálint Péter, Hársing László, Juhász Pál, Kovách Arisztid, Krompecher Ödön, Romics László, Schranz Dénes, Szabó László, Zalai Károly. Választásukat nagyban meghatározza a munka során használható megfelelő minőségű képanyag.

KI