1984-ben indította az Európai Tanács az Európai Örökség Napok rendezvénysorozatot, mely lehetővé teszi műemlékek, emlékhelyek, az év nagy részében nem látogatható közintézmények megtekintését. Egyben felszólít, hogy környezetünk értékeit felfedezzük, meg- illetve elismerjük. A cél tehát megerősíteni a polgárokban a kulturális identitástudatot és rávezetni őket értékeik megőrzésére.
A programsorozat idei témája az „ezer magyar ház”. A ház, azaz az épület mindig is meghatározta az emberiséget. Művészi alkotás és egyben használati tárgy, a forma és funkció tökéletes összehangolása. A történelmet végigkísérve mindig kiszolgálta az éppen aktuális igényeket, leválasztotta a személyes teret a külvilágtól. „A ház, az épület az emberi kultúra a civilizáció egyik legősibb és leglátványosabb ikonja, olyan remekmű, mely szinte mindent felmutat abból, amit egy adott korban és helyen az ember tudott és gondolt a világról.”- írta Szőcs Géza, kultúráért felelős államtitkár a rendezvény programfüzetének előszavában.

A szeptember 17-18-án zajló programokban részt vesz az egyetem Testnevelési- és Sporttudományi Kara (TSK) is. A karnak helyet adó Alkotás úti épület 1885-88 között épült Hauszmann Alajos tervei alapján. Kezdetben a Polgári Iskolai Tanárképző Főiskola működött itt, majd Klebelsberg Kunó vallás- és közoktatásügyi miniszter javaslatára 1925-ben itt alakult a Magyar Királyi Testnevelési Főiskola, melynek jogutódja a mai TSK.
Szombaton és vasárnap 10 és 16 óra között fogadják a látogatókat, akik naponta háromszor (10, 12 és 14 órakor) vezetéssel egybekötött sétán ismerkedhetnek meg a TSK területén fellelhető látnivalókkal (Szoborpark, Sportcsillagok fala az AULA-ban, Olimpikonok márványtáblái, 56-os emléktáblák, stb.), dr. Szikora Katalin, dr. Takács Ferenc és Nemerkényiné Hidegkuti Krisztina tanárok vezetésével.
A vezetéssel egybekötött séták a Győri út 13. alatti bejárattól indulnak.
Az Alkotás úti épületbe látogató érdeklődők az épületen túl megtekinthetik a kar büszkeségeit, értéktárgyait is.
Részletes program a kar honlapján.

K.I.