Miért fontos az összefogás az orthodontusok és a szájsebészek között? Lehet vírusfertőzéssel gyógyítani? Mit jelent a fogszínű tömések menedzselése? Mi történik a fogfehérítés során? Hogyan működik az állkapocs? Hogyan nyerhető őssejt a fogból?

A Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kar Oktatási Centrumában, valamint az Orálbiológiai Tanszéken ezekre a kérdésekre kaphatnak választ a látogatók a Kutatók Éjszakáján.

Napjainkban az esztétika a fogászat elsődleges, a páciensek számára talán legfontosabb mozgatórugója. Természetes fogaink színét nem csak genetikai kód, hanem szokásaink is meghatározzák, ma már azonban invazív beavatkozás nélkül is lehetséges ennek befolyásolása, megváltoztatása. Az érdeklődők megismerhetik a fogfehérítés folyamatát, biológiáját, és veszélyeit is. A fogak épsége azonban nem csupán esztétikai, hanem egészségügyi kérdés is. Kiderül, mikor kell kicserélni a régi amalgámtöméseket, kell-e törődni a már barázdazárt fogakkal, mit jelent a fog gyökérkezelése, hogyan lesz az elhalt fogból újból esztétikus, rágásra alkalmas, valamint hogyan lehet pótolni a hiányzó fogat.

A fogszínt helyesen meghatározni, az információt hatékonyan a fogtechnikushoz juttatni a sikeres fogpótlás egyik alapvető feltétele. A színtani ismeretek mind szélesebb körű fogászati alkalmazásával, a digitális technika térhódításával a fogszín meghatározás eszköztárának fejlődése az elmúlt 2 évtizedben hihetetlen lendületet kapott. A vizuális fogszín meghatározási módszer fogszínkulcsai mellett, a mindennapos gyakorlatban is megjelentek a spektrofotométerek, a fogászati használatra kifejlesztett színmérő műszerek. A szubjektív fogszínkulcsos színmeghatározás az objektív mérési eredményekkel kiegészülve a kiváló esztétikai eredmény megbízható záloga. A Fogorvostudományi Kar Oktatási Centrumában a látogatók számára is mérhetővé válik a fogszín.

Szájunk a nyitáson, csukáson túl számos igen bonyolult, összetett mozgásra képes például a beszéd vagy éppen a rágás kapcsán. Az állkapocsízület felépítését és működését tekintve egyaránt testünk egyik legbonyolultabb ízülete, lehetővé teszi, hogy elszavaljuk a Nemzeti dalt, megrágjuk a töltött káposztát, vagy éppen megcsókoljunk valakit. A Kutatók Éjszakáján egy készülék segítségével ezeket az alapmozgásokat teszik láthatóvá egy készülék segítségével egy önként jelentkezőn.

Az archarmónia megteremtése példa a különböző szakterületek összefogására, hiszen az orthodontusok és a szájsebészek együtt végeznek állkapocs műtéteket fogszabályozási célból. A műtét során a csontokat átvágják, és implantátumokkal a szabályos helyzetben egyesítik. Az elsődleges tervezés az orthodontus feladata, az érdeklődő digitálisan és modelleken ismerheti meg a tervezés fázisait, próbálhatja ki a változások szimulálását. A képanalízis és a modellek segítségével kap rálátást a résztvevő a szakterületre. A Fogorvostudományi Kar Oktatási Centrumában a pásztázó tűszondás mikroszkópokat is megismerhetnek az érdeklődők, akik maguk is végezhetnek méréseket implantátumfelszíneken, ahol meghatározhatják annak érdességét.

Egyre több olyan betegség ismert, amelyben a szervezet egy speciális szövete sérül baleset, vagy fertőzés során. Az utóbbi évek kutatásai sokat foglalkoztak azzal, hogy a fog- és fog környéki szövetekből őssejteket nyerjenek ki. Ezeket különböző szövetek regenerációjakor lehetne felhasználni – minimálissá csökkentve az immunológiai problémákat, melyek a szövet beültetésekor jelentkeznek. Az etikai akadályok is elhárulnának, hiszen a beteg a saját fogából származó sejteket kapná meg. Az Orálbiológiai Tanszék bemutatóján a fog és fog környéki szövetekből izolálható őssejteket, ismerhetik meg az érdeklődők, valamint azt, hogyan lehet ezeket szöveti regenerációban felhasználni.

Számos betegség létezik, ahol túl kevés, túl sok, esetleg hibás fehérje termelődik. Ilyenkor terápiás fehérjét kell bevinni megfelelő mennyiségben. Ám a fehérje természetű gyógyszer bevitele problémákkal járhat. Ilyenkor megoldást jelenthet a génterápia, melynek során genetikai információt juttatunk célsejtekbe gyógyítási célból. A Kutatók Éjszakáján a génterápia néhány ígéretes alkalmazási területéről is szó lesz, és kiderül, hogyan lehet módosított, terápiás fehérjét kódoló vírusokat készíteni.

SzZs

A Semmelweis Egyetem programjai a Kutatók Éjszakáján