Dr. Rosivall László, Madarassy István

Dr. Rosivall László, a Kórélettani Intézet igazgatója a szülőatyja annak az ötletnek, mely során megvalósult az a 9 darabos tűzecsettel festett réztábla-sorozat, ami ma a NET aulájának méltó dísze. Az alkotó Madarassy István, a neves képzőművész, aki úgy vallja: „csak akkor válik a kép képpé, a szobor szoborrá, a szoborkép szoborképpé, ha a tűz és a láng által a lelket is sikerült beléjük olvasztani”.

 

Édesapja, id. Madarassy Walter a Semmelweis Egyetem több érmét jegyezte, beleértve a ma is használt tudományos érmeket (Semmelweis, Jendrassik, Huzella) is.

A művész az alkotás során sajátos technikát alkalmazott: a vörös rézlemezeket acetilén gázzal dolgozta meg, az így kapott formák, mintázatok és lélegzetelállító színek adják a munkák elragadó erejét.
A tervezés egy a megrendelővel történt szoros együttműködés eredménye, a reneszánsz időket megelevenítő pápai megrendelés. A kilenc darabból álló sorozat az élet különböző fejlődési szakaszait hivatott szemléltetni a pluripotens sejttől a megsemmisülésig. A cél az élet, a tudomány és a művészeti kapcsolatának és elválaszthatatlanságának művészi megfogalmazása volt, nagy sikerrel.

K.I.