A budapesti Jezsuita Roma Szakkollégium felvételt hirdet egyetemre, főiskolára jelentkező, illetőleg már ott tanuló cigány/roma diákok számára. Olyan diákokat keresünk, akik a felsőoktatási tanulmányaik magas szintű elvégzése mellett azonosulni tudnak az intézmény keresztény értékrendjével, vállalják a cigány/roma és magyar identitásra egyként építő tanulmányi, kulturális és közösségi programokat. Jelentkezhetnek olyan magyar, vagy más nemzetiségű diákok is, akik vállalják a kollégium értékrendjét, programját és a közös diákéletet cigány/roma társaikkal.

A szakkollégium célkitűzése, hogy hozzájáruljon a közéleti feladatvállalás iránt elkötelezett, aktív társadalmi párbeszédet folytató sikeres cigány értelmiségiek formálódásához, akik a szakmai kiválóságot ötvözik a társadalmi és szociális kérdések iránti érzékenységgel.

Képzés:

A Budapesten tanuló roma hallgatók számára közösségi teret, és a szakmai fejlődéshez nélkülözhetetlen professzionális légkört biztosít az intézmény. A kollégiumi programok segítenek a főiskolai/egyetemi tanulmányok sikeres elvégzésében, de belső tanulmányi program is van, amelynek elvégzéséről a diákok bizonyítványt kapnak.

A képzés 3 részből tevődik össze. Első a korszerű műveltséget, a sikeres értelmiségi pályához szükséges képességek fejlesztését tartalmazza (társadalomtudományi ismeretek, informatika, kommunikáció, nyelvtanulás). Második romológiát és magyar népismeretet tartalmazza, ide értve a romani és a beás nyelvek oktatását. A harmadik a szakkollégium keresztény irányultsága jegyében szervezett közösségi tevékenységét foglalja magába. A programok egy része kötelező tantárgy, más része választható, illetve önkéntes. Az intézmény arra törekszik, hogy a szakkollégiumi végzettség olyan többletet adjon, amely a sikeres elhelyezkedésben előnyt jelent.

Helyszín:

Az intézmény Budapest XIX. Hunyadi u. 2-4 szám alatt, a Kőbánya-Kispesti metróvégállomástól egy sétányira található. Innen Budapest felsőoktatási intézményei könnyen elérhetők tömegközlekedéssel. A hallgatók kétágyas szobákban kapnak elhelyezést. Előadóterem, klubszoba, könyvtár, konditerem, internet hozzáférés, főzési, mosási lehetőség rendelkezésre áll.

Ösztöndíjak és kollégiumi díjak:

Az ösztöndíj nagysága a tanulmányi előmeneteltől, a szociális rászorultságtól és a közösség érdekében végzett munkától függ, mely akár a 40.000 forintot is elérheti. (A diákok ezen felül más forrásból is kaphatnak ösztöndíjat.)

A kollégiumi díj 22.000 Ft havonta, mely alapesetben a kollégiumi ösztöndíjból fedezhető. A kollégiumi képzés költségeit a fenntartó fedezi.

A felvételi:

A felvétel két körben zajlik. Az első körben a beküldött dokumentumokat értékeli a szakkollégium felvételi bizottsága. A második körben a pályázati kiírásnak megfelelt fiatalok részt vesznek egy rövid, szóbeli meghallgatáson, ezután alakul ki a felvételt elnyert hallgatók listája.

A beküldött pályázatnak tartalmaznia kell:

● kitöltött jelentkezési lapot

● fényképes önéletrajzot

● utolsó félévi bizonyítvány másolatát

A jelentkezéseket kérjük eljuttatni a barczi.miklos@jezsuita.hu e-mail címre, vagy postai úton a Jezsuita Roma Szakkollégium, 1191 Budapest, Hunyadi utca 2-4. számára.

Jelentkezési határidő: folyamatos

További tájékoztatás:

Bárczi Miklós rektor: 06/20/528 3095; barcziml@gmail.com

Antal István tanulmányi vezető: 06/30/216 1881; istvan.antal@ymail.com

www.szentignac.hu

Keresd a Facebook.com oldalon a Jezsuita Roma Szakkollégiumot.

A kollégiumot fenntartó jezsuita szerzetesrendről a www.jezsuita.hu oldalon olvasható több információ!

 

A felhívás pdf formátumban letölthető innen