A daganatok kialakulását azok az öröklött vagy szerzett szabályozási hibák eredményezik, amelyek kulcsfontosságúak a sejtek túlélésében, pusztulásában, azaz a szöveti egyensúly fennmaradásában. Az életkor hosszabbodásával, az eredményesebb diagnosztikával és hatékonyabb terápiával egyre több az ellátandó daganatos beteg. Az I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet szeptember 23-i előadásainak középpontjában ezek a megbetegedések állnak.

Az egészséges sejteket ért rákkeltő hatás maradandó genetikai hibákat (pl. mutáció) vagy a gének kódjában meg nem nyilvánuló, de azok aktivitását fokozó vagy csökkentő (un. epigenetikai) eltéréseket okozhat. Mindkét folyamat részt vehet rosszindulatú daganatok kialakulásában, fenntartásában, súlyosbodásában és áttétek megjelenésében. Ezek befolyásolására, melyek leginkább a sejtszaporodás, programozott sejthalál és a sejtek együttműködésének szabályozottságát szüntetik meg, egyre több célzott terápiás eljárás érhető el. De mindez csak a jéghegy csúcsa.

A patológia az elmúlt 2 évtizedben óriási fejlődésen ment keresztül. Lehetővé vált szövettani metszeteken és sejteken valamint kromoszóma preparátumokon genetikai károsodásokat és kóros fehérjéket kimutatni. Így nem csak pontosabb diagnózist lehet felállítani, de információ nyerhető a választandó kezelésről is.  Emellett a kutatók képesek a tenyészetben fenntartott daganatsejtek genetikai állományát módosítani, és ezáltal információkat nyerni arról, hogy milyen fehérjék játszanak kulcsszerepet egy bizonyos daganat biológiai viselkedésében.

A Kutatók Éjszakáján ezekről az eljárásokról is megtudhatnak részleteket az érdeklődők, de kiderül az is, hogyan képződnek erek a daganatokban, és hogyan kebelezi be a daganat a környezetében lévő ereket. Az I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézetben a látogatók megtudhatják, mit jelent az egyes daganatok kialakulásában szerepet játszó kromoszómális instabilitás, és miért fontosak az állatkísérletes modellrendszerek az orvostudományi kutatásokban.

Sz.Zs.

A Semmelweis Egyetem programjai a Kutatók Éjszakáján