Míg néhány évtizeddel ezelőtt a fogszuvasodás okozta a legnagyobb gondot, ma a parodontális gyulladások – vagyis a különböző fogágybetegségek – megelőzése és kezelése az egyik kiemelt kérdés a fogászat területén – mondta dr. Varga Gábor, a Fogorvostudományi Kar Orálbiológiai Tanszékének vezetője.

Ma Magyarországon az ötven évesnél idősebbek csupán 10-15 százalékának tökéletes a fogínye, illetve a fogíny alatti területe, a korosztály ugyanekkora része már a parodontális betegségek súlyos következményeitől szenved, végső soron elveszti a fogait. A fogínygyulladás nemcsak a szájüregben jelent problémát, növelheti akár az infarktus előfordulásának veszélyét is. A panaszok plakk, vagyis fogkőképződéssel kezdődnek, a folyamat végén pedig gyengül a fogat tartó struktúra.

Mindez nemcsak Magyarországon jelent általános egészségügyi problémát, a parodontális betegségek 100 milliókat érintenek a fejlett világban. Éppen ezért ez a szakterület nagy hangsúlyt kap azon a nemzetközi konferencián is, amelyet idén Budapesten, a Semmelweis Egyetemen rendeznek meg. A Fogorvos-tudományi Kutatások Nemzetközi Szövetsége (International Associaton for Dental Research, IADR) európai divíziójának kongresszusa augusztus 31-én kezdődik. Varga professzor, aki az európai divízió soros elnöke is, elmondta: a négy napos rendezvényre nagyságrendileg 800 résztvevőt várnak, 480 szabad előadás és poszter-bemutató mellett körülbelül ötven felkért előadó ismerteti majd a legfrissebb fogorvos-tudományi kutatásokat és fejlesztéseket.

Ahogy minden területen, a fogbetegségek esetében is a megelőzés a legjobb módszer. Ha azonban ez elmarad, akkor kulcskérdés, hogy miként lehet egyre jobb minőségben regenerálni a fogakat. Az implantológia, vagyis a fogbeültetés tudománya is rohamosan fejlődik. A konferencián nemcsak a legmodernebb anyagokat mutatják be, hanem szó lesz arról is, hogy miként lehet szükség esetén csontot építeni és elérni a lehető legtökéletesebb rögzülést.

A kongresszus egyik kiemelt előadója, a német Gottfried Schmalz professzor, aki fogorvosként néhány évtizede a legelsők egyikeként nyitott a modern biológia fogorvos-tudományi alkalmazása felé. Ő a fogászatban használt anyagokról, a szövetregenerációról és a szövetépítésről tart előadást.
A másik kiemelt előadó Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke lesz. Az IADR történetében ugyanis már hagyomány, hogy a rendező ország egy kiemelkedő, nem fogászati területen tevékenykedő tudósa tartja a nyitó előadást.

Forrás: stemsave.wordpress.com

Ha fogászati kutatásokról és fogpótlásokról van szó, sokaknak az őssejtekből fogat létrehozó kísérletek jutnak eszébe. Japán tudósoknak 2010-ben sikerült állatkísérletek során őssejtekből fogat növeszteniük. Ma már tudható, hogy csontvelőből, fogbélből és bőrből is nyerhető őssejt, így Varga professzor szerint már nem évtizedek, csupán néhány év kérdése, hogy elérhető legyen a terápiában ez a módszer. DP