Minden második embernek volt életében visszatérő fejfájása. De nem minden fejfájás migrén, és van olyan migrén, amikor nem is fáj az ember feje. A Neurológiai Klinikára  látogatók megtudhatják, milyen tényezők provokálhatják a fejfájást, és mit tehetnek ellene.

Szeptember 23-án ultrahangos vizsgálatot is végeznek a jelentkezők agyat ellátó erein. Ezek  gyakran állnak a stroke hátterében, és kiderül az is, hogyan lehetséges, hogy egy elzáródott verőér nem okoz tünetet. Egyes betegségekben mai napig elkerülhetetlen az agyvíz vizsgálata – de vajon hogyan zajlik, és mit tudhatunk meg belőle? A Kutatók Éjszakáján a résztvevők erre a kérdésre is választ kapnak.

A Neurológiai Klinika felfedi a rejtélyes rövidítések, mint az EEG, ENG, EMG titkát. Ezek a vizsgálatok olyan betegségek kimutatására is alkalmasak, amikor az agyban és a gerincvelőben a radiológus nem lát eltérést.

A Parkinson kór a leggyakoribb idegrendszeri betegségek egyike, a Sclerosis Multiplex a központi idegrendszer autoimmun, gyulladásos megbetegedése, az Alzheimer kór Magyarországon 100-150 ezer beteget érint. A klinika tantermében bárki megismerheti az ezekkel kapcsolatos tényeket, tévhiteket. Kiderül, mi az igazság „a felejtés korral jár” mondásban, mi okozza az Alzheimer-kórt, hogyan diagnosztizálható, és mit tehetünk a megelőzés érdekében.

Részletek, időpontok, jelentkezés a Semmelweis Egyetem programjaira