Szerdán kezdődik a Szeged 2011 MOL Kajak-Kenu Világbajnokság, amlely a kajak-kenu vb-k történetében először tart 5 napig, ráadásul négy különböző napon rendeznek döntőket.  Több mint 90 ország 2000 versenyzője a világbajnoki érmek mellett azért is küzd majd Szegeden, hogy kvalifikálja magát a 2012-es londoni olimpiára. Tavaly november óta a kajak-kenu válogatott olimpiai „A” keretének kiemelt egészségügyi ellátását a Semmelweis Egyetem biztosítja.

Dr. Komka Zsolt, a kajak-kenu válogatott keretorvosa elmondta, hogy a versenyzők jó fizikai és egészségi állapotban vannak, egyikük indulása sincs veszélyben az augusztusi szegedi kajak-kenu világbajnokságon.
A válogatottat a világversenyre elkísérő SE egészségügyi csapat tagja egy sportpszichológus, egy dietetikus és három gyúró is.
Dr. Komka Zsolt az előkészületekkel kapcsolatban beszélt arról, hogy a csapat dietetikusa már jóval a világbajnokság előtt egyeztetett a szálloda, illetve a verseny séfjével, így a válogatott tagjai csak az előre meghatározott tápanyagforrásokból készült ételeket kapják majd.
A keretorvos ott volt az edzőtáborokban is, ahol a rendszeres pályamérések mellett a nap rutin részeként esténként négyszemközt is elbeszélgetett mindegyik sportolóval. Úgy látja, a sportolók így jobban megnyíltak és elmondták, ha valamilyen egészségügyi vagy fizikai problémájuk volt.

Kozák Danuta

Tavaly november óta a kajak-kenu válogatott olimpiai „A” keretének kiemelt egészségügyi ellátását a Semmelweis Egyetem biztosítja, amely az egyetem sportági tudományos kutatások elvégzésével is segíti az elsőszámú magyar sikersportág válogatott versenyzőinek felkészülését.
Komka Zsolt ezzel összefüggésben úgy vélekedett: a szövetség felismerte, hogy a magyar kajak-kenu sport eredményessége nem csak az edzői háttéren múlik, hanem nagymértékben azon is, hogy milyen a sportegészségügyi és sporttudományi háttér.

Kammerer Zoltán, Vereckei Ákos

A sporttudományi kutatásoknak – mint mondta – két iránya van. Az egyik a sportolók vizsgálata, mivel a versenyzők egyre hamarabb kezdik, és egyre később fejezik be a pályafutásukat. A kajak-kenu válogatottban is több 35 évesnél idősebb sportoló van. A mi felelősségünk, hogy egy sportolónak még mit engedhetünk – tette hozzá. A másik irányt a teljesítménydiagnosztikai vizsgálatok jelentik, amelyek az edzőknek segíthetnek abban, hogy ne csak tapasztalati módszerekre alapozzák a programjukat. A sporttudomány része a többi közt a sportolók táplálkozásának beállítása, a sportpszichológia, a gyógytorna, vagy a rendszeres belgyógyászati vizsgálatok is.
Hasonlóan az Európa-bajnoksághoz a szegedi világbajnokságon is végeznek különböző méréseket a versenyzőknél. Mérik például a tejsavasodás mértékét, ami információt ad a sportolók futamok közti regenerálódásáról vagy akár arról is, hogy jól van-e beállítva a táplálkozásuk, isznak-e elég folyadékot. A mérések megmutatják továbbá a sportolók aktuális formáját, az értékeket pedig össze lehet vetni a korábban mért számokkal – közölte Komka Zsolt.

Dr. Komka Zsolt, Kozák Danuta

Kozák Danuta világbajnok, olimpiai ezüstérmes kajakozó nagyon jónak tartja, hogy profi hozzáállású egészségügyi csapat foglalkozik velük, aminek köszönhetően a felmerülő problémákra gyors megoldás születik. A rendszeres méréseknek köszönhetően róla például kiderült: rendszeresen alacsony a pulzusszáma és azóta már azt is megállapították, hogy miért.

A vb hivatalos weboldala: http://szeged2011.hu/

T-Sz.Sz.