Kétéves új, tehetségeket támogató program indult a Semmelweis Egyetemen, amelynek keretében csaknem kétszáz kiemelkedő tanulmányi eredményű hallgató és doktorandusz kaphat támogatást. Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alapból megvalósuló, több mint 426 millió forintos Magiszter Program segítséget nyújt a fiataloknak a tudományos életbe való belépéshez, karrierjük elindításához. Az Új Széchenyi Tervből finanszírozott program keretében támogatás kapható külföldi konferenciákon, kongresszusokon való részvételhez éppúgy, mint például a kutatásokhoz szükséges eszközök megvásárlására.

A Magiszter Program egyik célja, hogy összefogja az egyetemen jelenleg is folyó tehetséggondozó kezdeményezéseket,  szorosabb együttműködést alakítson ki az ezekben résztvevők között, közös képzések és ösztöndíjak segítségével.

Az új program tizenöt kutatócsoportot támogat kiemelten, de az a cél, hogy minden egyetemi hallgató egyenlő eséllyel férjen hozzá a forrásokhoz. Éppen ezért a Magiszter Programhoz kapcsolódó „Meritokrácia” Támogatási Alapból a programban nem nevesített laborokban dolgozó hallgatók is segítséghez juthatnak. Ebből az alapból finanszírozhatóak például a tudományos diákkörök hallgatóinak kutatásmetodikai tanulmányútjai.

A Magiszter Program fontos eleme, hogy a hallgatók kutatásait, tudományos munkáját minél többen megismerhessék itthon és külföldön is. Ezt szolgálja majd a Nemzetközi Tudományos Diákkonferencia, amelyet a tervek szerint minden évben megrendeznének Budapesten.

A nemzetközi együttműködéseken belül hangsúlyt kap a határon túli, magyar nyelven is oktató egészségtudományi intézetekkel való tapasztalatcsere. A Korányi Frigyes Szakkollégium hallgatói a Magiszter Program keretében minden évben tanulmányutat szerveznek majd Marosvásárhelyre. DP

 

TÁMOP-4.2.2/B-10/1-2010-0013