Dr. Tulassay Tivadar, Dominic Smth

Tudományos és továbbképzést elősegítő megállapodást köt a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központja és a Philips Healthcare. Dr. Tulassay Tivadar rektor az erről szóló szándéknyilatkozat aláírása után azt hangsúlyozta: ez egy olyan unikális együttműködés, amely nemzetközi szinten is megállja a helyét, a világ vezető technológiája lesz elérhető és oktatható az egyetemen.

A szándéknyilatkozat szerint egy oktató központot, egy CT (Computer Tomograph) Kardiológiai Akadémiát hoz létre az egyetem közösen a Philipssel, ahol majd külföldről érkezőknek is tartanak többnapos kurzusokat. Az európai szinten is legmodernebbnek számító szív CT berendezés már most elérhető az egyetemi klinikán, a Philips vállalja, hogy ezt folyamatosan a legújabb fejlesztésű szoftverekkel látja el – nyilatkozta dr. Merkely Béla, a Kardiológiai Központ igazgatója.

Az infarktusok, illetve a mellkasi fájdalom differenciált diagnosztikájában hatalmas szerepe van a CT-nek, ennek az eljárásnak köszönhetően a szükségtelen katéterezések száma csökkenhet, míg a szükségeseké nőhet.

Számos, elsősorban közepes rizikójú betegnél választ adhat ez a diagnosztikai módszer arra, hogy szükség van-e egyáltalán behatolást igénylő invazív beavatkozásra, vagyis szívkatéterezésre.

A CT jelentősége egyre nő a kardiológián belül. A Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központjában 2010-ben még csak 200 betegnél végeztek ilyen vizsgálatot, míg ebben az évben várhatóan 2 ezer 500 lesz ez a szám. A katéterezések száma – hasonlóan a tavalyihoz – várhatóan nyolcezer körül alakul.

Dominic Smith, a Philips Healthcare alelnöke a megállapodás kapcsán kiemelte: a non-invazív kardiológiai képalkotási eljárások nagyon új területnek számítanak, öt évesnél is fiatalabb ez a technológia és folyamatosan fejlődik. Ugyanakkor hatalmas lehetőséget rejt magában az, hogy a testbe való behatolás, katéterezés nélkül is nyerhető információ a beteg állapotáról.
D.P