Dr. Szabó Attila

Számos újdonsággal készül a Semmelweis Egyetem a Kutatók Éjszakája szeptember végi programjaira – mondta el dr. Szabó Attila projektvezető. A Kutatók Éjszakáját (Researchers’ Night) – amelynek a programjaihoz 2009-ben csatlakozott az egyetem – minden évben szeptember végén rendezik meg az Európai Bizottság kezdeményezésére és támogatásával Európa-szerte.
A SE docense emlékeztetett arra, hogy évről-évre több a program a Kutatók éjszakáján, tavaly hat helyszínen hetven különböző programon nagyjából 1600 látogató vett részt az egyetemi programokon. A szervező csapatban pedig körülbelül száz orvos, oktató és kutató, valamint 25 diák dolgozott.

Dr. Szabó Attila arra törekszik, hogy idén az egyetem minden kara képviseltesse magát a programokon. Új helyszínként megjelenik a Testnevelés- és Sporttudományi Kar (TSK), az Elméleti Orvostudományi Központ (EOK) és a Nagyvárad téri Elméleti Tömb (NET) aulája, ahol tudományos jellegű, szórakoztató programok lesznek.

Példaként említette, hogy az EOK aulájában várhatóan nem a megszokott szűrőprogramokat mutatják majd be. Ugyancsak újdonság, hogy folyamatos buszjárat közlekedik majd a NET, az EOK, a Klinikák, a Ferenc körúti klinikai tömb és az egészségtudományi kar Vas utcai épülete között, így könnyű lesz eljutni egyik programról a másikra.
A tervek közt szerepel az is, hogy apró ajándékot kapnak azok, akik nagyszámú SE által szervezett programon vesznek részt, elismerve, hogy ennyi időt töltöttek az egyetem tevékenységének megismerésével – mondta dr. Szabó Attila.

Idén a Kutatók Éjszakája programjaira több mint ötvenezer látogatót várnak a szervezők az országban. A rendezvény továbbra is ingyenes programokkal, érdekes, kipróbálható látnivalókkal és máskor nem látogatható helyszínekkel várja a nagyközönséget. A látogatók szeptember negyedik péntekén közvetlenül találkozhatnak a kutatókkal, kipróbálhatják eszközeiket, megnézhetik találmányaikat, megismerhetik munkájukat különféle tudományos és egyben szórakoztató programok keretében. A fesztivál célja, hogy megváltoztassa a kutatókról kialakult általános képet, és bemutassa a kutató érdekes, izgalmas életét – ezáltal minél több fiatalt győzzön meg arról, hogy érdemes a kutatói életpályát választani.

T-Sz.Sz.