A  Semmelweis Egyetem (SE) 12 kutatója kapott Bolyai János Kutatási Ösztöndíjat – az erről szóló értesítést ünnepélyes keretek között vehették át a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében szerdán.

A SE nyertes kutatói: Ambrus Attila – Orvosi Biokémai Intézet; Dobolyi Árpád – Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet, Horváth Eszter Mária – Klinikai Kísérleti Kutató – és Humán Élettani Intézet, Ittzés Gábor – Mentálhigiéné Intézet, Margittai Éva – Orvosi Vegytani, Molekuláris Biológiai és Patobiokémiai Intézet, Pós Zoltán – Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet, Rusai Krisztina Szilvia – I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika, Szmola Richárd – Orvosi Vegytani, Molekuláris Biológiai és Patobiokémiai Intézet, Tamási Viola – Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet, Tory Kálmán – I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika, és Veres Gábor László, I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika

A Bolyai-ösztöndíjat – amelyet idén 14. alkalommal hirdettek meg – a kiemelkedő kutatás-fejlesztési teljesítmény ösztönzésére és elismerésére hozták létre.  Most összesen 191-en nyerték el az támogatást, ami havonta bruttó 124.500 forintot jelent, legfeljebb három éven keresztül.

Pálinkás József az ünnepségen hangsúlyozta: az ösztöndíj lehetővé teszi, hogy az anyagi nehézségeket oldva eredményesebb munkát végezzenek a fiatal kutatók. A Magyar Tudományos Akadémia elnöke arról is beszélt, hogy a jövőben posztdoktori ösztöndíj bevezetését tervezik.

T-Sz.Sz.