Kő Pál

Kő Pál érdemes művész hetvenedik születésnapja adta a Semmelweis Szalonban nyíló kiállítás apropóját. A gyakorlatilag ünnepséggé alakult esemény nem csupán tisztelgés a neves alkotó előtt, de egyben ajándék is: kortársak, rokonok és barátok gyűltek össze egy kiállítás keretében, hogy együtt ünnepeljenek a jelentős érdemű mesterrel.

Az immár 70 éves Kő Pál (született Pataki Lajos) számos kiemelkedő művészeti díjat tudhat magáénak (Munkácsy-díj, Kossuth-díj, Kölcsey-díj, Prima Primissima Díj, M.S. mester-díj).

Mestere Somogyi József volt, akit a figuratív ábrázolás korszakalkotó mestereként tart számon a magyar művészettörténet. Maga is jelen van egy gyönyörű akttal az idő- és térbeli korlátokat nem ismerő tárlaton. Kő Pál sokszínű egyéniség, és ezt híven tükrözi születésnapi kiállítása is, hiszen nem csupán a jól ismert plasztikáit láthatjuk, de saját grafikák és rajzok is jelen vannak.

Kő Pál: Angyallány

Az alapvetően hagyománytisztelő Kő Pál gyakran nyúl vissza a korábbi idők technikáihoz, stílusához, megidézve korábbi mesterek munkamódszerét, de a 20. századi izmusokból is merít ihletet. Mindezt anélkül, hogy bármelyik hajdani vagy jelen irányzat mellett határozottan elkötelezné magát.

A Semmelweis Szalonban dr. Rosivall László egyetemi tanár beszélgetett a mesterrel az életről, művészetről, elmúlásról és a maradandóról.

K.I.

A tárlat 2011. július 15-ig látogatható, hétköznapokon 9-16 óráig.

Kő Pál: Angyallány
Kő Pál: Kukás
Kő Pál: Nagy László
Somogyi József: Akt