2011. június 16-án tartották meg a “Diabetes: a noncommunicable disease we fight” című előadássorozatot a június 14-19 között hazánkba látogató New York -i ENSZ képviselőknek a II. sz. Belgyógyászati Klinikán.

Az előadók Dr. Somogyi Anikó, a Semmelweis Egyetem tanára, Dr. Ádány Róza, a Debrecen Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Népegészségügyi Karának dékánja és Dr. Parragh György, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumának elnöke voltak.

A Külügyminisztérium meghívására a főleg csendes-óceáni és karibi, valamint afrikai országokból érkező delegáció látogatásának célja Magyarország szélesebb körű megismerése és azoknak az  együttműködési lehetőségeknek a feltárása, melyek révén hosszú távú partnerségi kapcsolat építhető ki az országok között, különös tekintettel az ENSZ Millenniumi Fejlesztési Céljaira.

Dr. Somogyi Anikó előadásának statisztikai részében a betegség lakosságon belüli, világátlagban 5-10 %-os előfordulását szembeállította az érintett országokban tapasztalható 10-40 %-os előfordulással. Dr. Parragh György a diabetes komplikációról és annak kezelési lehetőségeiről beszélt. Dr. Ádány Róza kiemelte, hogy a rohamosan terjedő betegség megelőzését és növekedésének megállítását a WHO sürgős feladatának tekinti, és hogy a világszerte terjedő cukorbetegségnek gazdasági vetülete is van. Az ENSZ képviselők válaszukban országaik sajátos problémáinak szemszögéből értékelték a hallottakat, és kifejezték kérésüket, hogy a munkaanyagokat, melyek konkrétan országaik adatait tartalmazzák, hazatérve hasznosíthassák.

K.B.