Dr. Tulassay Tivadar rektor úr -aki a Csecsemő és gyermekgyógyászati szakmai grémium elnöke is-, 2011. május 04.-én megnyitotta az első Rezidens Szalont, amely egy új típusú, sokszínűbb oktatási formát jelent gyermekorvos rezidensek, fiatal gyermekorvosok részére. Az ötletgazda dr. Veres Gábor, az I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika tanulmányi felelőse, aki a rendezvény házigazdája is volt.
A rendezvényen – melynek a Semmelweis Szalon adott helyet- több mint száz gyermekgyógyász rezidens, szakorvosjelölt és számos érdeklődő jelent meg. Rektor Úr köszöntőjében felvázolta a hagyományteremtőnek szánt rendezvény célkitűzéseit: olyan továbbképzési forma létrehozását, melynek során a szakmai programokon túl kulturális és kulináris élményeket is kaphatnak a fiatal gyermekgyógyász jelöltek, valamint kötetlen beszélgetésre, együttlétre nyílik lehetőség az adott szakterület kiválóságaival.
A szakmai programot dr. Machay Tamás neonatológus professzor, valamint dr. Szabó Miklós az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika Neonatológia osztályának vezetője kezdték. Érdekfeszítő előadásuk az újszülött-kori légzészavarok élettani alapjairól, jellemzőiről és az antenatális steroid therápia jelentőségéről szólt. A szakmai programot ifj. Dr. Kellermayer Miklós oktatási rektor-helyettes professzor zárta, aki a tudományos közlés etikájáról és arról tartott előadást, hogy milyen szempontok alapján ismerhető fel a szakmailag hiteles közlemény.
A kulturális részt Márffy Ödön posztimpresszionista-expresszionista festőnk „Csinszka-korszakának” egyik kiállított darabja képviselte, melynek kapcsán a festő életéről, a „Nyolcak”-ról hallhattunk érdekes, talán kevésbé közismert információkat dr. Veres Gábor előadásában.
Az estét borkóstolás zárta, amit Toronyi Zsuzsa, borszakértő, a Londoni WSET Boregyetemének végzős hallgatója tartotta. Itt a Semmelweis Egyetem idei Országos Borverseny kategória győztes tételei szerepeltek.
Ezt követően szakmai és baráti beszélgetésre nyílott lehetőség, melynek során a kedvencnek ítélt borokból egy-egy pohárral még mindannyian fogyaszthattunk.
Köszönet az Egyetemnek, a szervezőknek, a meghívott előadóknak és a résztvevőknek, hogy nagy számban jelentek meg ezen a rendhagyó rendezvényen. Találkozunk 2011. június 15-én, a második Rezidens Szalon alkalmával.