Böjte Csaba ferences szerzetes tartott elmélkedést advent első napján a Semmelweis Egyetem I. Gyermekgyógyászati Klinikáján.

Immár négy éve dr. Pászthy Bea egyetemi docens meghívására Csaba testvér rendszeresen eljön hozzánk az adventi időszakban, hogy egy kis elcsendesüléssel, lelki gyakorlattal készüljünk a karácsonyra.

„…Lelke mélyén az ember el nem múló örömre vágyik. Amikor ennek forrását keresi, Valakire talál. Ha ez a Valaki ember, akkor valamiért rendszerint csalódik. Ha tovább keres, Krisztusra találhat, mint Szent Pál és sokan mások. Ajándék! Minden, ami van a Földön, minden Isten ajándéka. A szép kék ég, a két kezünk, az élet maga, minden – minden Isten ajándéka. Olyan jó ezzel a hittel nézni a körülöttünk lévő dolgokat, személyeket. Milyen szép, hogy Isten irántunk való túláradó szeretetében, megajándékozott a színek világával…”

A szerzetes Erdélyből érkezett, ahol kétezer ötszáz elesett gyermeket segít közel háromszáz munkatársával. A kicsik felé bátorítást, reményt, szeretetet adnak – emberi gondoskodást. A Szent Ferenc Alapítványon keresztül hatvanöt házat tartanak fönn, ahol sikeresen működtetnek napközi otthont, iskolát, gyermekvédelmi központokat, és kismamaszállást.

bojte_atya_adventi

Az előadás egyik fő üzenete az volt, hogy bár napjainkban mindennaposnak számít a panaszkodás, és kesergés, erre semmivel sincs több okunk, mint régebbi korokban. Nem valószínű, hogy más anyagból gyúrtak volna minket, csak a hozzáállásunkkal van probléma. Ezen viszont lehet változtatni, és az adventi időszak éppen arra hív minket, hogy újra gondoljuk életünket. Kialakíthatjuk magunkban azt a hozzáállást, hogy örüljünk az életnek, és mindannak, ami körülvesz minket.
A világ nem is olyan rossz…, ezt példázza, hogy a terem zsúfolásig megtelt, és a jelenlévők több mint 100 cipős doboznyi ajándékot hoztak a rászoruló gyermekeknek.

bojte_atya_eloadas

Dr. Bagdy Virág, Füzesi-Kulcsár Szilvia I. Gyermekgyógyászati Klinika