Idén is július elsején, névadónk, Semmelweis Ignác 192. születésnapján tartotta meg egyetemünk a Semmelweis napi ünnepségeket és az ünnepélyes tanévzárót.

Az ünnepségsorozat névadónk szülőházában, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban kezdődött 9 órakor, ahol többek között megjelent dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, dr. Jávor András közigazgatási államtitkár és dr. Tulassay Tivadar, egyetemünk rektora.

Az ünnepi beszédet dr. Fancsovits Péter embriológus, az I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika tudományos munkatársa mondta el. Ezt követően a megemlékezés koszorúját helyezte el a magyar egészségügy, valamint a Semmelweis Egyetem vezetése, dolgozói és hallgatói nevében Réthelyi Miklós miniszter és Tulassay Tivadar rektor. A múzeum nevében dr. Kapronczay Károly címzetes főigazgató és dr. Varga Benedek főigazgató helyezte el a megemlékezés koszorúját.

IMG_0156 másolata

Réthelyi Miklós miniszter és Tulassay Tivadar rektor

Folytatódott a koszorúzás a Belső Klinikai Telep Semmelweis Szobránál 11 órától, ahol dr. Szabó Attila, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika docense, a Tehetséggondozó Tanács Titkára tartott beszédet.

IMG_0180 másolata

A méltató szavak után koszorút helyezett el a szobor talapzatánál dr. Tulassay Tivadar rektor és dr. Szabó Attila az egyetem nevében, Dr Gerle János alelnök a Magyar Orvosi Kamara nevében. Koszorút helyezett el a Semmelweis Egyetem Baráti Köre nevében dr. Sótonyi Péter rector emeritus, a Baráti Kör alelnöke és dr. Schmidt Péter. A Hallgatói Önkormányzatok nevében Szécsényi-Nagy Balázs EHÖK elnök Lőrinc M. Ákos alelnök és Téglási Vanda ÁOK HÖK alelnök, valamint az Instruktor Öntevékeny Csoport képviseletében Freisinger Ádám és Herczeg György helyezték el a megemlékezés koszorúját..

A délutáni ünnepséget a vezetőség bevonulása után rektor úr nyitotta meg a NET Dísztermében, majd felkérte dr. Szél Ágoston rektorhelyettest, hogy mondja el ünnepi beszédét.

A beszédet követően elhangzott a leköszönő igazgatók méltatása. A továbbiakban az új igazgatók kinevezésére és a Professor Emerita, illetve Emeritus címek és az oktatási és kulturális miniszteri díjak átadására került sor.

Az újonnan kinevezett docensek, az egyetem kiváló dolgozói, a rektori dicséretben részesülők, és a véradók az egyetem rektorától, a dékáni dicséretben részesülők pedig a karok vezetőitől vehették át okleveleiket. A habilitációs képesítést szerzetteknek dr. Tulassay Tivadar, és dr. Spät András a Habilitációs Bizottság leköszönt elnöke adta át a díjakat. Végül a „Dr. Rácz István Alapítvány” díjait dr. Erős István, a kuratórium megbízott tagja adta át.

Minden kedves díjazottnak szívből gratulálunk, munkájukhoz jó egészséget, és nagyon sok sikert kívánunk!

[nggallery id=38]