Ez az első eset, hogy a 2002-ben deklarált polio-mentesség után újra Poliomyelitis (járványos gyermekbénulás) megbetegedéseket regisztrálnak a WHO Európai Régiójában. A járvány Tádzsikisztánból indult, de mostanra a környező országokban is vannak behurcolt esetek. Tekintettel arra, hogy az EU területére csak kevesen utaznak Tádzsikisztánból, a poliovírus megjelenésének kockázata rendkívül csekély, de teljesen nem zárható ki. A fokozott járványügyi éberség miatt kívánjuk felhívni a figyelmet a 18/1998. NM rendelet (A fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről) által előírt Acut flaccid paralízis surveillance-ra. Ennek célja annak igazolása, hogy vad poliovírus cirkuláció hazánkban nem fordul elő, és hogy a rendszer elég érzékeny ennek kimutatására.

Acut flaccid paralysis

15 éven aluli gyermekek petyhüdt izombénulással járó, nem traumás eredetű megbetegedése, beleértve a Guillain-Barré szindrómát (BNO10: G61.0), egyéb gyulladásos polyneuoropathiákat (BNO10: G61.8), féloldali petyhüdt bénulást (BNO10: G81.0), petyhüdt paraplegiát (BNO10: G82.0), petyhüdt tetraplegiát (BNO10: G82.3), heveny haránt gerincvelő-gyulladást (BNO10: G37.3), traumás neuritist (BNO10: M79.2), periodikus paralysist.

A beteg a betegség gyanújának felmerülésekor bejelentendő az ANTSZ-felé.

Elkülönítés: Elkülöníteni nem szükséges. Fontos azonban ezeknek az eseteknek az egységes klinikai és epidemiológiai megítélése megfelelő vizsgálati anyagok biztosításával és 60 napot követő utóvizsgálatával. Ezért a felsorolt megbetegedésben szenvedőket az észleléstől számított 48 órán belül olyan fekvőbeteg-ellátó osztályra kell beutalni, ahol a gyermekneurológiai szakellátás és intenzív ellátás is biztosított.

Járványügyi laboratóriumi vizsgálat: A betegtől mielőbb, de feltétlenül a kezdettől számított

14 napon belül 1 napos időközzel levett 2 székletmintát, továbbá 14 napos időközzel alvadásgátló nélkül, sterilen vett 2 vérmintát kell küldeni az Országos Epidemiológiai Központ Virológiai főosztályára.

A járvánnyal kapcsolatban továbbiak olvashatók az EPINFO kiadványokban:

17. hét Gyermekbénulás Tádzsikisztánban
Acut flaccid paralysis surveillance, Magyarország, 2009

22.hét A poliomyelitis járványügyi helyzete Tádzsikisztánban

A járvánnyal kapcsolatban folyamatosan, térképen  követhető az esetek alakulása a www.healthmap.org oldalon.

Forrás: EPINFO / SE Kórházhigiénés osztály