Tisztelt Tanártársaim, kedves Kolléganők, Kollégák!

Engedjék meg, hogy a Magyar Rektori Konferencia elnökségi tagjaként, valamint a Semmelweis Egyetem rektoraként felhívjam szíves figyelmüket az MRK Plénumának kezdeményezésre, amely a hátrányos helyzetű diákok támogatását hivatott szolgálni.

Az MRK 2009. szeptember 23-i Plenáris Ülésén, egyetértésben a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával, Ösztöndíj Alap létrehozását határozta el.

A jelenlegi ösztöndíjrendszerhez képest a hallgatóknak az Ösztöndíj Alapból nyújtandó többlettámogatás célja olyan tehetséges, jó tanulmányi eredménnyel rendelkező hallgatók felkarolása, akiknek további tanulmányait veszélyezteti napjaink gazdasági válságaként kialakult nehéz anyagi helyzetük, családi vagy saját anyagi forrásból nem tudják fedezni tanulmányaik költségeit.

A támogatásként szolgáló pénzbeli felajánlásokat az ország felsőoktatási intézményei saját hatáskörükben, elkülönített számlaszámon gyűjtik, majd intézményi szinten osztják szét az arra legérdemesebbeknek. Az Ösztöndíj Alap támogatását pályázat útján lehet elnyerni. Az elosztás elveire az MRK és a HÖOK közösen kritériumrendszert dolgozott ki, melyet a Rektori Konferencia elfogadott és ajánlásként megküldött az MRK tagintézményei számára, amit jelen levelemhez csatolok.

A támogatókról, a felajánlásokról és a szétosztott ösztöndíjak összegéről az MRK országos összesítést készít, amelyet honlapján nyilvánosságra hoz.

A fentiek alapján kezdeményezem, hogy a Semmelweis Egyetem is csatlakozzon az MRK Plénumának felhívásához.

Kezdeményezésünk célja a Semmelweis Egyetemen tanulmányokat folytató hallgatók között a tehetségek felismerése, felkarolása, gondozása; hozzájárulás ahhoz, hogy a képességek kibontakozását anyagi tényezők ne hátráltathassák. Továbbá minden lehetséges támogatás megadása annak érdekében, hogy a tehetséges hallgatók egyenlő esélyekkel indulhassanak el pályájukon.

Ennek érdekében a Semmelweis Alapítványon belül, mint a Kuratórium Elnöke „Ösztöndíj Alap” létrehozását indítványozom.

A hozzájárulás önkéntes. Az Ösztöndíj Alapba történő felajánlásaikat a Semmelweis Alapítvány számlájára történő befizetéssel, átutalással, illetve az Egyetem Humánerőforrás-gazdálkodási Igazgatóságához benyújtott nyilatkozat alapján bérükből történő átutalással tehetik meg.

Az Alapítvány adatai:

Az Alapítvány neve: Semmelweis Orvostudományi Egyetem Alapítvány

Székhelye: 1085 Budapest, Üllői u. 26.

Számlaszám: 11708001-20361060

Adószám: 18014448-1-42

(Befizetés vagy átutalás esetén megjegyzésként kérjük feltüntetni: Ösztöndíj Alap.)

Felmerülő kérdéseikkel kérem, keressék a Humánerőforrás-gazdálkodási Igazgatóságon Berényi Zsuzsa igazgató asszonyt a következő telefonszámon: 459-15-00/55222)

Az Ösztöndíj Alap nyílt, ahhoz bármely magán- illetve jogi személy csatlakozhat. Tájékoztatom Önöket, hogy jómagam egyhavi nettó illetményem összegét ajánlottam fel az Ösztöndíj Alap induló tőkéjéhez, ahogyan ezt tették Rektortársaim az ország számos felsőoktatási intézményében. Tisztelettel kérem Önöket, hogy a lehetőségeikhez mérten támogassák az Ösztöndíj Alapot.

Budapest, 2009. december 14.

Tisztelettel:

 

Tulassay Tivadar

s.k.

Rendelkező nyilatkozat letöltése