Az elmúlt hét folyamán új műszerekkel bővült az I. sz. Gyermekgyógyászati, valamint a II. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika gépparkja.

A múlt hét folyamán a Semmelweis Egyetem két klinikáján, az I. sz. Gyermekgyógyászati, valamint a II. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán is új műszereknek örülhettek a klinikák dolgozói. November.11-én az Együtt az Egészségünkért Alapítvány, és a T-com jóvoltából 2 db infúziós pumpához jutott az I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika Intenzív Osztálya. Az adományt jelképező óriáscsekket, és a műszereket az osztály képviseletében dr. Tóth-Heyn Péter vette át Simon Andrástól, a T-Com marketing igazgatójától. Az adományhoz a T-Com 502.000 Ft-tal járult hozzá, az összeg fennmaradó részét az Alapítvány és magánszemélyek fedezték.

Másnap a „K&H Gyógyvarázs” elnevezésű program eredményhirdetésének keretében került sor a 2 db lélegeztető gép átadására a II. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Koraszülött Intenzív Osztályán, 5 millió Ft értékben. Az eseményen más, vidéki kórházak képviselői is jelen voltak, akik nyereményeiket szintén ekkor vehették át.

A K&H Csoport 2008 júniusában ötödször hirdette meg „K&H Gyógyvarázs” gyermek-egészségügyi pályázatát fekvőbeteg- és koraszülött gyermeket ellátó kórházak, intézetek, illetve mentőszolgálatok számára. A szakmai zsűri idén kiemelt figyelemmel fogadta a központi ügyeleteket ellátó gyermekkórházak és gyermekosztályok – mint például a baleseti-, idegentest-, égési gyermekügyeletek – jelentkezéseit.

A Semmelweis Egyetem II. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája a hazai szülészeti és koraszülött ellátás egyik vezető intézménye. Koraszülött Intenzív Osztályán évente 720-750 babát látnak el. 60-65 százalékuknak lélegeztetésre is szüksége van. A megfelelő lélegeztetés kritikus a babák túlélése és további fejlődése szempontjából. A túl magas oxigénszint vakságot, míg a túl alacsony oxigénszint szervkárosodást okozhat. Ezért is különösen fontos, hogy a Klinika pályázata sikeres volt, hiszen ennek köszönhetően egy új, korszerű lélegeztető géppel gazdagodtak.

Ma Magyarországon a koraszülés népegészségügyi probléma. Kétszer annyi a koraszülött baba, mint az Európai Uniós átlag. Évente 8-8.5 ezer gyermek jön idő előtt világra vagy születik kevesebb, mint 2500 grammal. Vagyis minden 10. csecsemő koraszülött. Ezt a számot csak fokozza a mesterséges terhességek számának emelkedése, és az először szülő édesanyák egyre idősödő korosztálya. Sajnos a „koraszülöttség” nem fejeződik be azzal, hogy az intenzív osztályokon megmentik a korábban világra jött, kissúlyú betegeket. Sajnos ezekből a kis betegekből lesznek majd azok a felnőttek, akiknél sokkal súlyosabb problémát jelent majd a magas vérnyomás betegség, az időskori cukorbetegség, és a veseproblémák.

A K&H Gyógyvarázs program:

A K&H Csoport és a K&H Egészséges Nemzetért Alapítvány „K&H Gyógyvarázs” gyermek-egészségügyi programja idén az 5. évébe lép, és fontos eleme a vállalat társadalmi felelősség politikájának. A program keretében a pénzintézet az orvosok és ápolók munkáját műszervásárlásokkal segíti, hogy azok pontos diagnosztika birtokában hozhassák meg okos döntéseiket. A pénzintézet többek között így kíván tenni azért, hogy a jelen és a jövő társadalmának tagjai teljes életet élhessenek. A program keretében a pénzintézet alapvetően saját forrásaiból támogatja a gyermekgyógyító intézményéket. Ehhez kapcsolódtak két éve a K&H dolgozói, akik a cég által biztosított karácsonyi vacsorájuk árát ajánlják fel a jótékony célra.

A program indulása óta nagy érdeklődésre tart számot, amit a beérkezett anyagok száma igazol, mivel a zsűri 2004-ben 65, 2005-ben 80, 2006-ban 101, 2007-ben 86 pályázatot értékelt. Idén összesen 87 – 21 budapesti és 66 vidéki – gyermek-egészségügyi intézmény közül választotta ki a zsűri a nyertes pályázókat, és 7 intézmény között osztotta el a támogatásra szánt 25 millió forintot, amely így az ország 6 megyéjében segíti az orvosok és az ápoló személyzet munkáját. Az újabb támogatással a „K&H Gyógyvarázs” indulása óta már több mint 209 millió forint értékben 64 kórház, mentőszolgálat munkájához járult hozzá műszerekkel és orvosi berendezésekkel, melyből 125 millió forintot pályázat útján ítélt oda.

„A K&H 2003-as kutatása szerint az ügyfelek több mint harmada az egészségügyet tartotta a leginkább támogatandó területnek. Ezen belül a kórházak és a gyermekgyógyászat szerepeltek az első helyen. Így a K&H Bank társadalmi szerepvállalásának egyik fő elemeként az európai átlaghoz képest nehéz helyzetben lévő magyar gyermekegészségügy fejlesztését tűzte ki célul. Helyes döntésünket az elmúlt évek tapasztalatai igazolják. A beérkező pályázatok évek óta egyformán magas száma is azt bizonyítja, hogy a programot folytatnunk kell. A pályázók visszajelzése alapján tudjuk, milyen nagy szükség van olyan típusú támogatásra, amellyel az intézetek a saját igényeik alapján tudják fejleszteni, pótolni az elavult, vagy hiányokkal küzdő műszerparkjaikat” – nyilatkozta Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport kommunikációs igazgatója.

A K&H a program ötödik évében a 25 millió forintos pályázati keretösszeg mellett a jubileumi év ajándékaként megduplázta az eszköztámogatás értékét, hiszen a K&H Biztosító 1 évre szóló műszerbiztosítást köt minden elnyert műszerre, összesen 25 millió forint értékben. Az öt év tapasztalata azt mutatja, hogy a „K&H Gyógyvarázs” program az egészségügy valódi igényeire igyekszik választ adni. Ezt támasztja alá az a tendencia, miszerint 2006 óta – a szakmai zsűritagok ajánlása alapján – megjelölnek egy gyermek-egészségügyi területet, amely kiemelt figyelemben részesül az elbírálás során. 2008-ban ez a terület a gyermekügyelet, a sürgősségi betegellátás volt.