Információtechnológiai kurzus kiválóknak

Felhívás
a Semmelweis Egyetem hallgatóinak és doktoranduszainak

Információtechnológiai kurzus kiválóknak

Mint a Semmelweis Egyetem újság korábbi lapszámában közöltük, a Semmelweis Egyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem között olyan együttműködési megállapodás jött létre, amely mindkét egyetem hallgatóit érintő közös informatikai és infobionikai képzések szerepelnek. Ezek közül most az egyik teljesen új kezdeményezésre szeretném külön is felhívni a figyelmüket.

A „Kvantitatív modellezés és információtechnikai megalapozás” elnevezésű képzés kurzusvezetője Dr. Roska Tamás professzor, az MTA rendes tagja. Ennek keretében olyan személyeket képezünk, akik orvosi, fogorvosi, gyógyszerésztudományi, egészségtudományi vagy sporttudományi diplomájuk mellett speciális informatikai és információtechnológiai ismeretekkel rendelkeznek és ezen ismereteket a biomedicinális szakemberképzés és kutatás során alkalmazhatják.

Beszámítható kreditpontok

A Semmelweis Egyetem bármely karának hallgatói felvehetik a Pázmány Egyetem Információs Technológiai Karán meghirdetett 7-féléves „Kvantitatív modellezés és információtechnikai megalapozás” című kurzus-sorozatot (Informatikai modul). A teljes képzés sikeres elvégzése után a hallgatók oklevelet kapnak, amely a különleges, interdiszciplináris képzés területén szerzett ismeretanyagot 40 kreditértékben elismeri, és bármely szerződő egyetem graduális és posztgraduális képzésében való részvétel során előnyt biztosít. A megszerzett kreditpontokat ebben az esetben a Semmelweis Egyetem a kötelezően választható tárgyak kategóriájában fogadja el és írja jóvá a hallgatóknak. A képzés tartalmáról a Pázmány Egyetem oktatói gondoskodnak. Az akadémiai év megkezdése előtt rendelkezésre bocsátják a Semmelweis Egyetem hallgatói számára a képzési tematikát, az elérhető kreditpontokat és a képzési követelményeket. A szemeszterek végén gondoskodnak a Pázmány Egyetem kritériumainak megfelelő vizsgáztatás lebonyolításáról és annak a hallgatók indexében történő dokumentálásáról. Doktoranduszok esetében a sikeres kurzusokért egyéni megítélés alapján lehet kreditpontokat szerezni.

Kik végezhetik el?

A kurzus-sorozat elvégzése elsősorban az átlagon felüli képességgel és elhivatottsággal rendelkező hallgatók számára reális célkitűzés. A képzés tárgyát képező információtechnikai ismereteket nyújtó kurzus-sorozatot (Informatikai modul) a Semmelweis Egyetem hallgatói számára az egyetem Tehetséggondozó Tanácsa hirdeti meg a Kerpel-Fronius Ödön Tehetséggondozó Programban részt vevő, az egyetem Kiválósági Listájára felkerült hallgatók számára. (A kiválósági Listára felkerült hallgatók listáját a https://semmelweis.hu/intezetek/oktatas linken találják.) A képzésben azok is részt vehetnek, akik a Kiválósági Listán nem szerepelnek, de kiválóságukról az egyetem Tehetséggondozó Tanácsa megbizonyosodott. Az egyes kurzusok más hallgatók számára is hozzáférhetőek, de csak annyiban, amennyiben a Vhr 58. § (5) bekezdése kimondja: „A hallgató a tanulmányaihoz tartozó tantárgyakat annak a felsőoktatási intézménynek, amellyel hallgatói jogviszonyban áll, másik képzésében, továbbá mint vendéghallgató bármelyik felsőoktatási intézményben folyó képzésben felveheti.” Ez azt jelenti, hogy egyes kurzusok felvétele és sikeres elvégzése kizárólag szabadon választott kreditek megszerzésére jogosít. Kötelezően választható krediteket csak a teljes modul elvégzése eredményez. A közös kurzus-sorozat keretében megvalósuló képzésért a Pázmány Egyetem által évente megszabott létszámon belül, amely az induláskor legfeljebb 25 fő. A Semmelweis Egyetem vagy a képzést igénybe vevő hallgatók költségtérítést nem fizetnek. Azon hallgatók részére, akiknek nem sikerült valamennyi tárgyat (a teljes modult) elvégezni, a megszerzett krediteket az alábbi módon írja jóvá a Semmelweis Egyetem.

Beszámítható kreditek

-18 vagy ez alatti kreditérték esetén csak a szabadon választható tárgyak utáni kreditérték jár.
-18 és 28 között megszerzett kreditpont esetén 18 szabadon választható és legfeljebb 10 kötelezően választható kreditpont írható jóvá. A szabadon válaszható tárgyak után megszerezhető 18 kredites határt akkor sem lehet átlépni, ha a Semmelweis Egyetem (vagy más felsőoktatási intézmény) által meghirdetett és felvett szabadon választható tárgyak összesített kreditértéke a 18-at meghaladja.
-28 megszerzett kreditpont felett 20 kreditpont-értékű kötelezően választható kredit írható jóvá, az ezen felül megszerzett pontok a szabadon választható kontingens terhére számolhatók el, megtartva a 18-as határt.
A fenti elvek alkalmazásával a konkrétan jóváírt kreditekről a Semmelweis Egyetem érintett karának Tanulmányi Osztálya (Dékáni Hivatala) az illetékes Oktatási és Kreditbizottság véleményének alapján dönt. Doktoranduszok a Doktori Titkárságon fogadtathatják el igazolt kreditpontjaikat.
Az érdeklődők számára a Tehetséggondozó Tanács titkársága (Szluka Beáta, Nagyvárad tér 4. F4-es iroda, telefon: 266-2755/6352, E-mail: tehetsegpont@net.semmelweis.hu) és magam (E-mail: szel@ana2.semmelweis.hu) is szívesen adunk további információt.

Dr. Szél Ágoston
az ÁOK Kreditátviteli Bizottsága elnöke,
a Tehetséggondozó Tanács tagja
a Doktori Tanács elnöke