NanoEducator oktatóműszer ünnepélyes átadására került sor a mai napon a Semmelweis Egyetem, Fogorvostudományi Karának új Oktatási Centrumában. Dr. Gera István dékán úr üdvözölte a vendégeket az Árkövy József előadóteremben. A jeles eseményt dr. Kroó Norbert, a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke nyitotta meg. Személyes indíttatású beszédében hangsúlyozta a nanotechnológia kiemelt jelentőségét. Az új műszer Öveges József pályázat részleges finanszírozásával került beszerzésre. A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal részéről Moky Ferencné főtanácsadó fejtette ki gondolatait a nyertes pályázattal kapcsolatban.

Dr. Fejérdy Pál rektorhelyettes úr ünnepi beszédében jelentős mérföldkőként ítélte meg a mind oktatásra – mind kutatásra nagy hatást kifejtő műszert. Elmondta, hogy szeptembertől a graduális képzés tematikájába is bekerül a „Nanotechnológia műszerei” tantárgy oktatása – az egyetem három karán a Fogpótlástani Klinika, a Biofizikai és Sugárbiológiai Intézet és a Szerves Vegytani Intézet oktatóinak közreműködésével. Országos szinten is nagy előrelépés történt – ez a harmadik műszer Magyarországon, Budapesten pedig az első, amely a különféle pásztázó tűszondás mikroszkópiai technikákat segít oktatni.

A NanoEducator tulajdonképpen atomerő mikroszkóp és pásztázó alagút-hatás mikroszkóp funkcióval bír, amely élő és élettelen anyagból származó minták vizsgálatára használható. A műszer a felhasználó által előkészített wolfram-tűvel „letapogatja” a vizsgált felületet, melynek fizikai tulajdonságairól készít képet.
Rozsnyai András úr, a NanoEducator műszer forgalmazójának képviselője elmondta, hogy további fejlesztések várhatók és új pályázati kiírás is folyamatban van. Az átadást egy rövid ismertető-film vetítése zárta, majd az Oktatási Centrum aulájában kötetlen beszélgetés várta a megjelent vendégeket.

Ezt követően az Oktatási Centrum Nanotechnológiai Laboratóriumában a műszer személyes megtekintésére és bemutatására is sor került, dr. Dobó Nagy Csaba és Kovács Miklós vezetésével.