A Semmelweis Egyetem (SE) vezetése értetlenül áll a Főpolgármester Helyettes Úr azon nyilatkozata előtt, mely szerint kezdeményezi, hogy a Kútvölgyi Klinikai Tömböt az állam adja át az Önkormányzatoknak.

A Kútvölgyi Klinikai Tömb 15 éve a SE progresszív betegellátásának egyik legfontosabb helyszíne. Csak közfeladatot lát el, ráadásul mind a gyakorlati orvosképzésben, mind pedig az egyetemi kutatások területén nélkülözhetetlen a SE számára. Az Egészségügyi Minisztérium által súlyponti intézménynek választott Egyetemet nem csonkíthatják meg a 400 férőhelyes Klinika elvonásával.

A Semmelweis Egyetemet és fenntartóját, az Oktatási és Kulturális Minisztériumot is nemzetközi szerződések kötik az idegen nyelvÚ oktatás kapcsán, amelynek részese, és szerződésben foglalt helyszíne a Kútvölgyi Klinikai Tömb. 2006 decemberében a Törvény első verziójában a Szent János kórház nem szerepelt a kiemelt intézetek között, nyilván ennek alapján merült fel a főváros vezetésében az intézmény bezárásának gondolata.

A Semmelweis Egyetem, mint a főváros egyetlen orvosképző egyeteme, kész arra, hogy az eddigieknél jelentősebb mértékben részt vegyen a budapesti lakosok fekvőbeteg ellátásában és átvegye a megszÚnő Szent János kórház területi ellátási kötelezettségét és feladatát.

A Semmelweis Egyetem vezetése ragaszkodik a Kútvölgyi Klinikához. A betegek és az orvostanhallgatók érdekeit szem előtt tartva a tömböt továbbra is, mint közfeladatot ellátó egyetemi létesítményt kívánja mÚködtetni.

Budapest, 2007. május 14.

További információ:
Kovács Eszter sajtóreferenstől kérhető.
Tel.: 20/663-2206