Veszélyben a gyógyítás és az orvosképzés – Hova küldjük a betegeket?

A Semmelweis Egyetem az ország legnagyobb egészségügyi szolgáltatója. A 2006 júliusában történt finanszírozási szigorítások eredményeként havonta mintegy 550 fekvőbetegünk ellátását már most sem finanszírozza az OEP. Az Egészségügyi Minisztérium által tervezett intézkedési csomag tovább rontja helyzetünket:

Az országban 10,98%-os a tervezett ágycsökkentés. A közép-Magyarországi régióban 16,35%. A Semmelweis Egyetemen 28,68%-os. Ez közel 800 betegágyat jelent összesen, úgy, hogy Intézményünk a fővárosban egyedülállóan minden korosztály betegellátását végzi. Az ágyszámcsökkentés miatt minden 4. betegünket el kell majd küldenünk, mert nem tudjuk lefektetni őket. Ez évente 30-35 ezer beteget jelent, vagyis évente 30-35 ezer családnak jelent majd gondot, hogy hova vigyék szerettüket. (Ne felejtsük el: mindenhol ágyszámcsökkentés van!)

Területi ellátási kötelezettségünk mellett Egyetemünknek országos feladatai is vannak: többek között a kardiológia, az ér és szívsebészet, a transzplantációk, gyermekonkológia és a koraszülött intenzív ellátás területein. Hova küldjük betegeinket?

Az ágyszámcsökkentés ellehetetleníti az Európában is elismert hazai orvosképzést. Ma még nem tudjuk, hogy hány emberre lesz szükség a rendelőkben és a kórházakban. Az egészségügyi szakdolgozók migrációja eddig nem látott méreteket ölthet.

A finanszírozási megszorítások miatt nem vállaljuk a felelősséget a betegellátás minőségéért, az ágyszámcsökkentés miatt pedig az elküldeni kényszerült betegek további sorsáért.

Semmelweis Egyetem