A Kútvölgyi Klinikai Tömbben calici vírusfertőzés miatt péntek óta felvételi és beteglátogatási zárlat van érvényben. A zárlat a nőgyógyászati osztályt eddig nem érintette, ma reggel azonban egy 8 nappal ezelőtt császármetszéssel műtött anyuka panaszkodott hasmenéses tünetekre.

Az édesanya már korábban is egyágyas szobában, a nőgyógyászati részlegen feküdt. Most teljesen elkülönítették a többi betegtől és gyermekétől is. Mindez óvintézkedés, hiszen a hasmenés és émelygés a műtét utáni kezelés utóhatása, az antibiotikumok mellékhatása is lehet, a laboreredmények még nem mutatták ki a vírus jelenlétét. Eredmény 1-2 nap múlva várható.

A Kútvölgyi Klinikai Tömb nőgyógyászati részlegén elhalasztják a műtéteket. Az esetlegesen beérkező páciensek ellátása az Egyetem más Klinikáinak közreműködésével történik. A szülészet és a nőgyógyászat két külön szárnyban van, a páciensek nem érintkeznek egymással.

A járvány első tüneteit november 8-án észlelték a Klinikai Tömbben. Az Országos Epidemiológiai Központ laboreredményei november 13-án mutatták ki a calici vírust. A mai napon egy dolgozó és egy ápolt esetében merült fel a fertőzés lehetősége. Eddig összesen 89 – en panaszkodtak hányásra, hasmenésre, kisebb hőemelkedésre. 35 dolgozó és 54 beteg fertőződött meg.

A betegség gyors lefolyású, általában 2-3 napon belül enyhülnek a tünetek. A calici vírus felbukkanása egyébként az őszi-téli hónapokat jellemzi, ellene rendszeres tisztálkodással, gyakori szellőztetéssel, vitamindús étrenddel lehet védekezni. A betegség általában szájon át, illetve a légutakon keresztül terjed, kisszámú vírus jelenléte is elég a tömeges fertőzéshez.

A látogatási tilalom az egész Klinika területén érvényes. A járóbeteg-ellátást a zárlat nem érinti, a rendelőintézet mÚködése egyelőre, további rendelkezésig zavartalan. Az utolsó beteg tüneteinek elmúlását követő harmadik napig tart a felvételi zárlat.

Az elmúlt napokban több egészségügyi intézményben is felmerült a calici vírusfertőzés lehetősége, a hányásos, hasmenéses esethalmozódások miatt. A Kútvölgyi Klinikai Tömb a www.kut.semmelweis.hu weboldal hírek rovatában nyújt további tájékoztatást.

További információ:
Kovács Eszter, sajtóreferenstől kérhető.
06-20/663-2206