A sajtótájékoztató anyagaA Látás Világnapja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Vision 2020 világméretÚ programja keretében 2000 óta kerül megrendezésre a Földön. Ezen a napon az egész Világon együtt ünneplik a Látás Napját, amely arra irányul, hogy a megelőzhető vaksági okokat felszámoljuk.

Hazánkban a Látás Világnapja Ünnepi Ülése 2006. október 12-én csütörtökön délután 14 órától a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinika Tömő utcai tantermében lesz, amelyet a Magyar Szemorvostársaság és a Klinika közösen szervez. A rendezvényen 11 előadás hangzik el a látássérültek rehabilitációjáról és a preventív szÚrőprogramok lehetőségeiről. Az ünnepi programhoz orvosok, asszisztensek és nővérek részére szervezett továbbképző előadások, szimulációs tréning, valamint látássegítő eszközöket gyártó és forgalmazó cégek kiállítása is kapcsolódik.

A Magyar Szemorvostársaság 2000-ben kapcsolódott be a Vision 2020 programba, a Látás Napjáról való megemlékezéssel, szerkesztőségi közleménnyel, négy megyében végzett vaksági felméréssel. Az idei évben a Látás Világnapján szeretnénk a vakság-megelőzés és az elemi rehabilitáció fontosságára és jelentőségére felhívni a figyelmet, kormányzati részvétellel, a vakok és gyengénlátók oktatásával, rehabilitációjával foglalkozó intézmények, szervezetek, alapítványok és lehetséges támogatók bevonásával.

Arra szeretnénk a magyar lakosság és a kormányzat figyelmét ráirányítani, hogy évente 6060-nal nő hazánkban a vakok száma, amely nagyrészben megelőzhető lenne, idejében elvégzett szemészeti szÚrővizsgálatokkal és kezeléssel. Erre a magyar szemészeti szakmának megvannak a kidolgozott szakmai munkatervei, amelyek állami támogatással válhatnak nemzeti vakságmegelőzési programmá.

Másrészt azt is szeretnénk a figyelem középpontjába állítani, hogy a különböző mértékben látássérültté vált személyek rehabilitációjának jelenleg nincs megfelelő intézményhálózata Magyarországon. A fejlesztés ezen a téren is szükséges és sürgető. A szakemberellátásban mutatkozó és az ezzel összefüggő országos ellátási hálózat hiányának megoldására az ELTE BGGYF Karán várhatóan 2007/2008-as tanévben „Látássérült Személyek Elemi Rehabilitációja” felsőfokú szakirányú továbbképzési szak indítását tervezik.