Az utóbbi héten méltatlan, igaztalan és hamis adatokon alapuló vádaskodás folyik számos sajtó orgánumban a Semmelweis Egyetem ellen. Ennek apropóját egyik munkatársunk, dr. Szabó Csaba folyamatban levő egyetemi tanári pályázata szolgáltatta, amelyet az Általános Orvostudományi Kar tegnap megtartott ülésén nagy többséggel elutasított. Az egyetem elismeri dr. Szabó Csaba jelentős tudományos publikációs tevékenységét, az egyetemi tanári álláspályázatának elutasításában a döntő szempont az egyik legfontosabb feltétel, az orvostanhallgatók élettan oktatásában szerzett kellő gyakorlat hiánya volt. Az egyetemi tanári cím elnyerésének feltétele ugyanis, hogy a pályázó az adott tárgy oktatásában legalább tíz éves gyakorlattal rendelkezzen. Egy olyan egyetemen, ahol évente több száz magyar és külföldi hallgató oktatása folyik, mindenki által elismert színvonalon, nem lehet eltekinteni a kellő oktatási tapasztalattól. Dr. Szabó Csaba csupán az elmúlt három évben vett részt a medikusok élettan oktatásában, az USA-ban folytatott oktatói tevékenysége nem medikus oktatásban és nem élettan tárgyban történt.

A sajtóban ennek kapcsán egy ”Amerikát megjárt fiatal kutató itthoni kálváriájáról” és arról beszélnek, hogy aki külföldön sikeres kutató, az itthon ”legfeljebb mártír lehet, de normális megélhetést” nem tud szerezni magának. Ezzel szemben a tények azt mutatják, hogy Szabó Csaba az egyetem megbecsült kutatója, akit a Humán Élettani Intézet tanszékvezetője hívott haza az Egyesült Államokból és biztosított számára minden feltételt – laboratóriumot, felszerelést és munkatársakat – a nyugodt alkotó munka végzéséhez. Beosztása tudományos tanácsadó, ami a legmagasabb rangú tudományos besorolás. Az egyetem rektora 2005-től kinevezte az újonnan létrehozott Technológiai Transzfer Iroda igazgatójának. Az Egyetem gesztorságával működő, az NKTH által támogatott gyógyszerfejlesztési konzorciumi kutató központ igazgatója. Ő szervezi 2006-ban a Semmelweis Egyetem legrangosabb nemzetközi tudományos kongresszusát, a Semmelweis Szimpóziumot. Mindez messze meghaladja azt a megbecsülést, amelyet hasonló életutat befutott fiatal kutató élvezhet. A pályázat elutasítása nem jelenti azt, hogy az Egyetem nem biztosítja a nyugodt alkotómunka és a külföldön megszerzett tapasztalatok itthoni hasznosítását Szabó Csaba számára. Sajnálatosnak tartjuk, hogy félretájékoztatás azt sugallja, mintha az Egyetem méltánytalanul mellőzné a külföldről hazatért sikeres kutatókat. A tények és a számok éppen az ellenkezőjét bizonyítják.

A Semmelweis Egyetem 237 éves múltat mondhat magáénak az oktatási elkötelezettség és a tudományos kiválóság terén.

A Semmelweis Egyetem céljának tekinti, hogy az orvosbiológiai alap- és alkalmazott tudományok területén kiemelkedő kutatásokat végezzen. Az innováció-központú szemlélettel folytatott tudományos kutatómunka figyelmet fordít a kutatói utánpótlás nevelésére, a posztgraduális tudósképzésre, a kutatói hálózatok kialakítására, a tudományos és a gazdasági szféra együttműködésének előmozdítására, a szükséges infrastruktúra létrehozására, és sikeres pályázati tevékenység útján a különböző finanszírozási lehetőségek bevonására.

A Semmelweis Egyetem a kutatás-fejlesztési mutatók tekintetében az ország legjobb 5 felsőoktatási intézménye között található. Ennek a teljesítménynek számszerÚleg is kifejezhető elemei a következők:

Az Egyetem mintegy 120 tanszékén 1300 diplomás végez kutatómunkát. Az általuk elnyert kutatási támogatások az elmúlt 3 évben 50 %-os emelkedést mutattak. 2005-ben az Egyetem 354 hazai és nemzetközi K-F pályázata volt sikeres, amely 2.1 milliárd Ft felhasználható összeget jelent.

A Semmelweis Egyetem a nemzetközi publikációs tevékenység területén is a vezető egyetemek között foglal helyett. 2004-ben 1256 közlemény jelent meg, ezek összesített impakt faktora 1318. Az akadémiai jellegÚ kutatások hasznosítását segíti a Technológiai Transzfer Iroda, s 2005-ben az egyetemen két hasznosítási vállalkozás alakult spin off cég formájában. Az elmúlt években egyetemi kutató nyerte el a Magyar Innovációs Nagydíjat.

A posztgraduális doktori képzés 8 tudományági doktori iskolában 42 program keretében folyik. 1995, a Ph.D. képzés egyetemi megkezdése óta 659-en kaptak doktori diplomát. Az egyetem nemzetközi rangját mutatja, hogy több mint két évtizede a legtöbb külföldi hallgatót vonzza az országba, akik angol és német nyelven tanulnak itt. 1989 óta összesen 1699 külföldi hallgatónak adtunk diplomát. 2005-ben az orvosi tanulmányaikat megkezdett hallgatók több mint fele (400) külföldi.

Az Egyetem kitüntetett feladatának tekinti a fiatal oktató-kutató utánpótlás nevelését ill., a külföldön sikerrel helytállt kutatók haza hozatalát. A Szentágothai Egyetemi tudásközpont 2005-ben 15 posztdoktori állást töltött be, addig külföldön dolgozó kutatókkal.

Más hazai és nemzetközi kutatási központokkal történő együttmÚködése kiváló, erre példa a 22 akadémiai kutatócsoport, amelyekben nemzetközileg is elismert kutatómunka zajlik a Semmelweis Egyetemhez csatlakozva.

A Semmelweis Egyetem vezetése sajnálatosnak és valótlannak tartja az elmúlt napokban a sajtóban az egyetemről megjelent véleményeket.

Budapest, 2006. május 10.
Semmelweis Egyetem