A Semmelweis Egyetem Stratégiai, Működésfejlesztési és Igazgatásszervezési Főigazgatósága karöltve az Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézetével (EGYGYSZI), valamint a Gyógyszerterápiás Bizottsággal (GYTB) közbeszerzési eljárást írt ki a 2006. évi gyógyszerbeszerzésre vonatkozóan. A tender keretében biztosítható, hogy az Egyetem az adott hatóanyagból a legkedvezőbb árú gyógyszert, a legjobb árkondíciók mellett (legalacsonyabb ár, legnagyobb fizetési határidő) kínáló beszállítótól szerezhesse be. Jelen esetben ez a nagykereskedelmi árhoz viszonyítva óriási, mintegy 30,54%-os, megtakarítást jelent az Egyetem számára, ami összegszerűen megfogalmazva 640 millió Ft.

A most lezárt tender a 2006. április 1-től 2007. március 31-ig terjedő időszakra biztosítja Egyetemünk számára a megfelelő gyógyszerellátást. Újdonság, hogy az idei kiírásban már az ún. külön keretes gyógyszerek is helyet kaptak. A tenderben a közel 2500 potenciális készítményből, ár-volumen számítások, GYTB szakmai elvei, bizottsági megbeszélések és a Közbeszerzési Főosztállyal folytatott konzultációk alapján 559 gyári gyógyszer hatóanyagára, és 77 infúzió hatóanyagára kért az Egyetem ajánlatot. A pályázatok elbírálásánál az ajánlati ár és a fizetési határidő mellett szakmai szempontokat (minőség, biztonság, hatékonyság) is figyelembe vett a Bíráló Bizottság. Mindemellett a beszállítóknak a korábbi tenderekhez hasonlóan garantálnia kellett a tender ideje alatti fix árat, azonban további előrelépést jelent az, hogy az infúziók esetében az ajánlattevőknek vállalniuk kell az infúziók elszállítását, a nagyobb beszállítóknak pedig az elektronikus rendelés lehetőségének biztosítását.

A tender lezárásaként a szerződéskötésekre is sor került, ezen belül a legnagyobb összegű szerződést a Hungaropharma Rt.-vel kötöttük 992 millió Ft. értékben, amelyet a Humantrade Kft. és a Biotest Hungaria Kft. szerződésének összege követ 167 illetve 78 millió Ft. értékben. (Az egyes beszállítók részesedését az 1. ábra mutatja.)

Összességében a tender keretében – köszönhetően az EGYGYSZI és a Gyógyszerterápiás Bizottság előkészítő munkájának, illetve a fokozott versenynek – igen jelentős kedvezményeket értünk el. Semmi sem támasztja ezt szemléletesebben alá, mint hogy a tenderre kiírt gyógyszerek vonatkozásában az összesen 2,088 Mrd Ft. értékű gyógyszereket, 640 millió Ft. kedvezménnyel (gyártói és nagykereskedelmi) sikerült beszerezni. Vagyis az így elért megtakarítás rekord nagyságú, 30,54%! Még szembetűnőbb a siker, ha összehasonlítjuk ezt az értéket a 2004. és 2005. év eredményeivel, amikor is az elért megtakarítás 18,7%, illetve 27,5% volt.

2006. április 14.

Dr. Hankó Balázs
GYTB titkára

A tendernyertes tételek részletes listája, más hasznos, a gyógyszerellátással foglalkozó gyakorlati információk mellett elérhetőek, az Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet honlapján (www.gytk.semmelweis.hu Egyetemi Gyógyszertár/ gyógyszerellátás cím alatt).