Új épületszárnnyal bővül az évente 85.000 gyermeket ellátó nagy múltú intézmény. Fennállásának 120. évfordulóját ünnepli a Tűzoltó Utcai Gyermekklinika. A Klinika jogelődje a Fehér Kereszt Gyermekkórház, amely kezdettől fogva az elesett, szegény sorsú beteg gyermekek gyógyítását végezte, 1885-ban kezdte meg működését. Az intézmény létrejötte a XIX. század végi gyermekvédelem és gyermekegészségügy kiemelten fontos eseménye volt. A Klinika alapítójának és későbbi igazgatóinak valamint orvosainak kimagasló szaktudására alapozva itt indult el hazánkban először a modern csecsemő- és gyermekgyógyászat több szakterületének művelése. Így például a Tűzoltó Utcai Gyermekklinikán nyílt először gyermek szívgyógyászati- és szívsebészeti osztály, létesült citogenetikai diagnosztika, gyermek onkológia és hematológia és itt vette kezdetét több gyermekkori anyagcsere betegség molekuláris genetikai vizsgálata.

A Semmelweis Egyetem II. sz. Gyermekgyógyászati Klinikájaként működő intézmény ma 4 gyermekgyógyászati szakterület tekintetében országos központ szerepét is betölti. Az évente mintegy 85.000 gyermeket ellátó Klinika most újabb épületrésszel bővül, mivel a 120 éves évforduló alkalmából megnyitják a Tumor-Leukémiás Gyermekekért Alapítvány támogatásával épített 7 új baba-mama kórtermet és az új tornatermet. Az ünnepi alkalomra elkészült a klinikai épületek homlokzatainak felújítása és az új ultrahang diagnosztikai laboratórium is.

Tisza Kálmán kormányfő 1885. október 12-i elnöki körrendeletével ajánlotta a törvényhatóságok figyelmébe a működését megkezdő Fehér Kereszt Egyletet, amely „a szegény és beteg gyermekeket ingyenes orvoslással, orvossággal, táplálékkal, a szegény sorsú anyákat pedig a szülés utáni ápolással és anyagi segélyezéssel” volt hivatott segíteni, az Egylet alapítója, dr. Szalárdy Mór hitvallása szerint. A Fehér Kereszt Egylet működésének első félévében 353 beteg gyermek részesült orvosi segélyben és kapott ingyen orvosságot. Az Egylet korabeli hiánypótló szerepét jól jelzi, hogy tagjainak száma már az alapítás utáni években elérte az 5.000 főt. Két magánszemély ház és telekadománya tette lehetővé azt, hogy az 1896-ra kialakított Tűzoltó utcai épületcsoportban az Egyesület megnyissa gyermekkórházát, amelynek alapkő letételén maga az uralkodó, Ferenc József is megjelent.

A működését mindössze 10 osztállyal, egy orvossal és 5 nővérrel megkezdő Fehér Kereszt Gyermekkórház már a harmincas évek elejére Budapest egyik legfontosabb gyermekgyógyászati intézményévé vált és napjainkban is nélkülözhetetlen szerepet tölt be ezen a területen.

Ez elsősorban az olyan neves igazgatóknak volt köszönhető, mint például a csecsemő- és gyermekkórtan szakértőjének tekintett dr. Berend Miklós (ig.: 1908-1919), a kiváló és megfontolt diagnosztikai és terápiás gyakorlata miatt tisztelt dr. Petényi Géza (ig.: 1937-1965) valamint a sorvadt csecsemők korszerű kezelésének kidolgozásával sok ezer gyermek életét megmentő dr. Kerpel-Fronius Ödön (ig.: 1967-1976) professzorok. Az intézmény további szakmai kompetenciáinak kialakítása szempontjából kiemelt szerepet játszott a csecsemőhalálozás csökkentése terén jelentős eredményeket elérő és a gyermekkori leukémiák korszerű hazai gyógyítását meghonosító dr. Schuler Dezső (ig.: 1976-1994), valamint az egyik első hazai génszintű diagnosztikai központot létrehozó dr. Fekete György professzor, aki napjainkban is vezeti a nagy múltú intézményt.

Az 1946-tól a budapesti egyetemi II. számú Gyermekklinikaként működő intézmény nemcsak a fővárosból, de az ország egész területéről, bizonyos betegségek tekintetében pedig a környező országokból is fogadja betegeit. „A Semmelweis Egyetem II. számú Gyermekklinikája az utóbbi évtizedekben mind a gyógyítás, mind az egyetemi oktatás-továbbképzés és tudományos kutatás területén az ország egyik vezető intézménye” – mondta prof. dr. Fekete György, az intézmény igazgatója.

Ez a tény támasztja alá azt, hogy az évente mintegy 85.000 gyermeket ellátó Tűzoltó Utcai Gyermekklinikán összesen mintegy 250 orvos és ápoló dolgozik folyamatosan a gyermekek mielőbbi felépüléséért. A Klinikán 15, az adott gyermekgyógyászati terület szakmai élvonalát képviselő osztály működik, összesen 165 betegággyal.

A Klinika országos központ szerepét tölti be a gyermek leukémia- és daganatos betegségek ellátásában, a zsíranyagcsere- és érrendszeri betegségek korai megelőzésében, egyes veleszületett anyagcserezavarok és endokrinológiai (hormontermelés zavarai) kórképek kivizsgálása és kezelése valamint a gyermek ideggyógyászati kivizsgálás és kezelés területén.

Magyarországon a Tűzoltó Utcai Gyermekklinikán vezették be elsőként a beteg gyermekek szüleinek egész napos bentlétét és az ún. baba-mama kórtermek kialakítását is. A 120. éves jubileumra a Tumor-Leukémiás Gyermekekért Alapítvány a klinikai ambulancia épületében két új emeletet, ebben pedig 7 új baba-mama kórtermet, tornatermet és liftet hozott létre. Az épületek homlokzatainak felújítása több alapítvány, a Semmelweis Egyetem és a IX. kerületi Önkormányzat együttes anyagi támogatásával valósult meg. Az új ultrahang diagnosztikai laboratórium tervezési és építési költségeit az Ablon Caritas Alapítvány fedezte.

„A munkánkat segítő figyelem és sokoldalú támogatás a jövő évtizedek legnagyobb értékének alapja. Ez a nagy érték a súlyos betegségek gyermekkori megelőzése és sikeres kezelése, melynek nyomán a mainál egészségesebb lehet a felnőtt nemzedék. A Klinika modern orvosi infrastruktúrájának megteremtésében kiemelt jelentősége van Klinikánk alapítványainak, vállalati és magán támogatóinak, akik önzetlen felajánlásaikkal segítik intézményünk működését ma csakúgy, mint 120 évvel ezelőtt.”– zárta ünnepi gondolatait prof. dr. Fekete György.

A 120. évforduló alkalmából tartott ünnepi eseményen a Tűzoltó Utcai Gyermekklinika vezetése a Klinika kiemelkedő támogatóinak és dolgozóinak is jubileumi elismerést nyújtott át.