A Semmelweis Egyetem Stratégiai és Működésfejlesztési Főigazgatósága az Egyetemi Gyógyszertár és a Gyógyszerterápiás Bizottság közreműködésével gyógyszerbeszerzésre vonatkozó közbeszerzési eljárást írt ki. 

A gyógyszertender biztosítja, hogy az adott hatóanyagból a legkedvezőbb árú gyógyszert,  a legjobb árkondíciókat (legalacsonyabb ár, legnagyobb fizetési határidő) kínáló beszállítótól szerezzük be. Ez jelen eljárás során 50%-os kedvezményt jelent az Egyetemnek.

A tenderkiírás 2005. augusztusától a jelenleg is futó gyógyszertender végéig, azaz 2006. február 28-ig szól. Jelen tender azokat a készítményeket (gyógyszerek, infúziók) tartalmazta, melyekre az előzőekben nem kapott ajánlatot az Egyetem, vagy az ajánlatok szakmailag nem voltak megfelelőek, ezeken kívül még egyes nagyobb forgalmú vérkészítmények (pl.: antitrombin, humán-fibrinogén) is voltak a kiírásban. Így összesen 62 készítmény szerepeltettünk, amelynek a tenderidőszakra vonatkoztatott nagykereskedelmi áron számított értéke 217 millió forintot jelentett. A kiírásnál az előző tenderben bevált alcsoportképzési módszert alkalmaztuk, melyben a kedvezmények maximalizálása mellett elérhetővé vált például az egyes citosztatikumok esetében az eltérő hatáserősségek egyazon gyártótól való beszerzése. A kiírásban  20 alapinfúzió és 16 citosztatikum szerepelt.

A pályázatok elbírálásánál az ajánlati ár és a fizetési határidő mellett szakmai szempontokat (minőség, biztonság, hatékonyság) is figyelembe vett a Bíráló Bizottság. Mindemellett a beszállítóknak már hagyományosan garantálnia kellett, a tender ideje alatti fix árat. Végül összesen az Egyetem 4 beszállítóval kötött szerződést.

A legnagyobb összegű szerződést a Humantrade Kft-vel és a Hungaropharma Rt.-vel kötöttük, mögötte az Euromedic Pharma Rt. szerepelt. A tíz nyertes beszállító összesen közel 110 millió forgalom lebonyolítására kapott megbízást a meghirdetett idő alatt.

A tenderben az Egyetemi Gyógyszertár és a Gyógyszerterápiás Bizottság előkészítő munkájának köszönhetően minden eddiginél magasabb mértékÚ kedvezmények elérése vált lehetővé. Hiszen ezen gyógyszerek vonatkozásában a 217 millió forint értékÚ nagykereskedelmi árú gyógyszer, 107 millió forint kedvezménnyel (gyártói és nagykereskedelmi) kerül az Egyetemre. Azaz az elért megtakarítás 50%. A megtakarítások mértéke kiemelkedően magas az egyes citosztatikumok (pl.: epirubicin, carboplatin, mitoxantron, cytarabin – összességében 41%), és alapinfúziók (Ringer, 0,9% NaCl, glükóz infúziók – összességében 60%) esetén. Mindezek alapján a gyógyszerrendelés során a tender kötelező betartása mellett, a gyógyszerköltségek racionalizálása érdekében is célszerÚ ennek figyelembe vétele.

Összességében elmondható, hogy az Egyetemi Gyógyszertár szakmai és gyakorlati koordinálásával történő gyógyszerellátás területén  a jelenleg is érvényben lévő tender esetében elért 420 millió forint értékÚ és a most realizált közel 107 milliós kedvezmény, jelentős segítséget jelent a klinikák betegellátó tevékenységéhez.

2005. augusztus 11

A tendernyertes tételek részletes listája, más hasznos a gyógyszerellátással foglalkozó gyakorlati információk mellett elérhetőek, az Egyetemi Gyógyszertár honlapján (www.gytk.semmelweis.hu Egyetemi Gyógyszertár/ gyógyszerellátás cím alatt).

 

Letölthető változat.