Eskütételüket követően Dr. Szél Ágoston rektor és Dr. Zelkó Romána dékán avatta gyógyszerészdoktorrá a Gyógyszerésztudományi Kar (GYTK) most végzett hallgatóit. 16-an summa cum laude, 60-an cum laude és 30-an rite minősítésű gyógyszerdoktori diplomát vehettek át.

RS32624_ka-20150627-IMG_4982-scr

A Szenátus ünnepi nyilvános ülését Dr. Szél Ágoston rektor nyitotta meg, a gyógyszerészjelöltek avatási iránt kérelmét Tolnay Boróka gyógyszerészjelölt terjesztette elő. Az eskütételt és az avatást követően Dr. Szél Ágoston rektor és Dr. Zelkó Romána dékán kézfogásukkal gyógyszerdoktorrá fogadták a 106 gyógyszerészjelöltet.

RS32633_ka-20150627-IMG_5052-scrA végzett évfolyam nevében Dr. Köteles István mondott beszédet. Hangsúlyozta, hogy mostantól minden egyes pillanatban a maximumot kell nyújtaniuk, hiszen ebben a hivatásban nem lehet hibázni, mert az súlyos következményekkel jár. Köszönetet mondott többek között tanáraiknak és az intézetek dolgozóinak. A beszéd végén a jelenlévők egy perces néma felállással emlékeztek meg a tavaly májusban elhunyt Varga Dalmáról, aki ennek az évfolyamnak a hallgatója volt.

RS32640_ka-20150627-IMG_5088-scrAz angol nyelvű képzésben oklevelet szerzett külföldi gyógyszerészek nevében Dr. Kostogiannis Marios szólt. Mint mondta, fiatalon és tapasztalatlanul érkeztek Magyarországra, sok nehézséggel kellett szembenézniük, de az itt töltött idő során megtanulták, miként váljanak elhivatott gyógyszerésszé.

Dr. Zelkó Romána dékán az ünnepélyes avatást követő beszédében emlékeztetett arra, hogy a graduális gyógyszerészképzés a hagyományoknak megfelelően az Általános Orvostudományi Kar és az ELTE Természettudományi Karának aktív, eredményes részvételével zajlik, ezzel pedig a gyógyszerészképzés az universitas szellem legfőbb megtestesítője. Egyedülálló módon három nyelvű képzésünk tehát két, a nemzetközi rangsorokban legelőkelőbb helyen álló hazai kutatóegyetem három karán folyik – emelte ki. Dr. Zelkó Romána úgy fogalmazott: az elmúlt évek során egyetemi hallgatóból alapos tudással felvértezett gyógyszerészhallgatóvá váltak a jelenlévők.

A diplomák értéke, megítélése – mint mondta – sokat változott az utóbbi időkben, de a gyógyszerészdiplomának továbbra is komoly presztízse van – emelte ki. Ma olyan jövőkép áll a gyógyszerészek előtt, mely lehetőséget ad a közvetlen lakossági gyógyszerellátás rendszerében is a gyógyszerészi kompetenciák és tudás kiteljesítésére. Az elmúlt években jelentős változások történtek, melyek a gyógyszerellátást és a gyógyszerészi tevékenységet integrálták az egészségügybe, és a hivatást a beteg ember szolgálatába állították – emlékeztetett. Ezek következtében a gyógyszerésznek a hagyományos feladatok ellátása mellett egyre hangsúlyosabban kell vállalnia a gyógyszer és a gyógyszeralkalmazás szakértőjeként végzett gyógyszerészi gondozási tevékenységet is.

RS32641_ka-20150627-IMG_5105-scr

A dékán arra figyelmeztette a frissen végzett gyógyszerészeket, hogy sose felejtsék: hivatásuk tisztességet és empátiát követel, a diplomával pedig együtt jár a folyamatos önképzés is a betegek gyógyulása és egészségének védelme érdekében. Az egyetemi tanulmányok ehhez megfelelő hátteret és tudományos szemléletet adtak.

Az ünnepségen Dr. Zelkó Romána dékán átadta a kar elismeréseit is. A Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának Oktató Gyógyszerésze kitüntetést vehetett át Dr. Brezanóczy Ferenc, akinek családi vállalkozásban létrehozott gyógyszertára – a kezdetektől fogva akkreditált gyógyszertári minőségben – folyamatosan részt vesz a hallgatók nyári és záróvizsgás gyakorlatainak lebonyolításában, ezen kívül a gyógyszertári asszisztensek képzésében is. A Gyógyszerésztudományi Kar Társult oktatója” címet kapott Dr. Bátor György főorvos, a Szombathelyi Markusovszky Lajos Egyetemi Oktató Kórház Szemészeti Osztályának vezetője.

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Budapesti Szervezete által, végzős gyógyszerészhallgatók elismerésére alapított Zalai Károly Emlékérem és pályadíjat a zsűri megosztva, két pályázónak, Bagaméry Fruzsinának és Somlyay Máténak ítélte oda. Az elismerést Dr. Szökő Éva, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság elnöke és Dr. Birinyi Péter, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Budapesti Szervezetének elnöke adta át.

Forrás: Semmelweis Hírek

Dobozi Pálma, Sági Zenina
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

Képgaléria megtekinthető erre a linkre kattintva…