Betűméret: A A A

Fekvőbeteg Osztály

Az új osztály indulása
 
Intézetünk 2017. augusztus 21-én megnyitotta a ritka neurológiai betegségben szenvedő páciensek számára fekvőbeteg osztályát. Ezzel Magyarországon az első olyan önálló szervezeti egység alakult meg, mely számos speciális problémával érintett beteg számára nyújt fekvőbeteg ellátást.
Intézetünk régi nagy vágya és törekvése vált ezzel valóra. Ahogy azt nevünk is mutatja, szakmai csapatunk a ritka betegségek diagnosztikájával, terápiájával és kezelésével foglalkozik, különös tekintettel a ritka neurológiai kórképekre. Küldetéseink között szerepel a legmagasabb szintű gyógyító és megelőző ellátás nyújtása hazai és külföldi betegek számára, az orvoskollégák képzése, a lakosság egészségügyi ismereteinek bővítése a ritka betegségekre fókuszálva.
Kiemelten fontosnak tartjuk a magyar ritka betegek esélyegyenlőségét, hiszen rájuk sokszor nemcsak a társadalom, hanem a hagyományos egészségügyi ellátás sem tudott eddig megfelelő figyelmet fordítani.
  
Ritka betegségek számokban 
 
Ma Magyarországon csaknem 8000 ritka betegség ismert, ezek körülbelül 800 ezer embert érintenek. A ritka betegségek 80%-a örökletes betegség. Ezen esetek 70%-ában az idegrendszer is, illetve a legtöbb betegnek több szerve is érintett. A ritka betegségek diagnosztikája sok esetben nagyon bonyolult, éppen a ritkaság jelenti a fő nehézséget. A megfelelő kezelések kialakításához a szakemberek összehangolt munkája szükséges. Fekvőbeteg osztályunkon elsősorban olyan ritka betegeket kezelünk, akiknek neurológiai tünetei adominálják a tünetegyüttest. Betegeink nagyon motiváltak, mindent megtesznek annak érdekében, hogy a diagnózisuk megszülethessen, és a gyógyulás útjára léphessenek. 
Osztályunk jelenleg 15 közfinanszírozott és 4 költségtérítéses betegággyal várja pácienseit.
  
Hogyan lehet a betegeket osztályunkra beutalni?
 
A családi orvosok ambulanciáink segítségével tudják betegeiket fekvőbeteg osztályunkra eljuttatni.
Neurológus szakorvosok számára lehetőség van közvetlenül az osztályunkra beutalni a ritka neurológiai betegségben szenvedő azon ritka betegeket, akik átvizsgálása vagy kezelése csak intézetünkben lehetséges.
A páciensek kórtörténeti összefoglalóját és legrelevánsabb leleteit az időpontkéréssel egyidejűleg emailen várjuk a ritkainfo.genomika@med.semmelweis-univ.hu címen. A felvétel időpontjáról telefonos és emailes értesítőt küldünk.   
Amennyiben gondozott betegeink akut rosszullét miatt sürgősséggel szorulnának intézetünk fekvőbeteg osztályán történő elhelyezésre, úgy a területileg illetékes Sürgősségi Betegellátó Ambulancián szükséges megtenni a bejelentkezést.
Amennyiben a Sürgősségi Betegellátó Osztály akut neurológiai teendőt talál, úgy előzetes bejelentést követően várjuk gondozott betegeinket osztályunkra. Amennyiben nem neurológiai probléma okozná az akut panaszokat, úgy a Sürgősségi Betegellátó Osztály a területileg illetékes megfelelő osztályra fogja a beteget irányítani.
 
 
Munkatársaink
 
Fekvőbeteg osztályunk beteginek ellátásában Intézetünk valamennyi orvosa és ápolója aktívan részt vesz. 
 
Orvosaink:

Molnár Mária Judit Prof. Dr. egyetemi tanár, intéŽzetigazgató

Grosz Zoltán Dr. klinikai főorvos

Lengyel András Dr. klinikai főorvos

Palásti Ágnes Dr. neurológus szakorvos

Bucsku Mária gyógytornász

Fedor Mariann pszichológus

Fekete Bálint András Dr. rezidens

Jimoh Idris János Dr. rezidens

Molnár Viktor Dr. rezidens

Varga Noémi Ágnes Dr. PhD hallgató

Várhegyi Vera Dr. rezidens

Zeke Helga Dr. rezidens

Főnővérünk:

Töreki Noémi osztályos főnővér

 
Kapcsolat
 
Címünk: Semmelweis Egyetem, Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézete, Fekvőbeteg Osztály
1085 Budapest, Tömő utca 25-29. II. emelet
telefon: (1) 459 1500 
email: ritkainfo.genomika@med.semmelweis-univ.hu
 
 
 
Hírek