Több mint 100 implantátumot viselő gyerek és felnőtt vett részt a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika mára hagyománnyá vált farsangi ünnepségén. A hetedik alkalommal megrendezett esemény alkalmat biztosított az érintetteknek a találkozásra, valamint a műtétet, illetve a rehabilitációt végző szakemberekkel való kötetlen beszélgetésre. A farsangot Dr. Tamás László igazgató nyitotta meg.

A rendezvényen idén is megtelt a teljes tanterem, több mint 100 érintett vett részt a jelmezes mulatságon. Dr. Küstel Marianna egyetemi docens szerint az ünnepségnek főként a betegek rehabilitációjában van szerepe. A délutáni programon nemcsak egymással, de az orvosokból, pszichológusokból és fejlesztő pedagógusokból álló implant teammel is találkozhatnak a klinika páciensei. A farsangon a jelmezverseny, arcfestés, bűvész, tombola és lufihajtogatás mellett felléptek a Langaléta Garabonciások is. A program Dr. Simicskó István honvédelmi miniszter, valamint a Honvédelmi Minisztérium égisze alatt működő Katolikus Tábori Püspökség, továbbá a Cochlear és MedEl implantátumokat forgalmazó magyarországi cégek segítségével valósult meg.

A klinikán több mint 30 évvel ezelőtt, Dr. Ribári Ottó vezetésével indult el a cochlearis implantációs program. A nemzetközi szinten is nagy eredménynek számító módszerrel olyan páciensek koponyájába ültetnek be kívülről alig látható implantátumot, akik veleszületett siketségtől szenvednek, esetleg baleset vagy gyógyszeres kezelés következtében elveszítették a hallásukat. A program indulásakor csupán egyetlen környező országban, Ausztriában végeztek ugyanilyen beavatkozásokat, Magyarországon a Semmelweis Egyetemnek jutott az úttörő szerep – mondta el Dr. Küstel Marianna. Hozzátette, mára több mint 500 cochlearis implantátumot viselő páciensük van. A kétezres évektől két másik típusú implantátum beültetésével is foglalkoznak: a középfül-implantátum azoknak a betegeknek segítség, akiknek hallókészülékkel nem orvosolható idegi halláscsökkenése, fejlődési rendellenessége, illetve kevert halláscsökkenése van; az úgynevezett csontvezetéses implantátumot olyan gyerekek esetében alkalmazzák, akinek nem fejlődött ki a hallójárata, de a hallóidege teljesen sértetlen.

A három közül a legbonyolultabb és legköltségesebb műtétet, a cochlearis implantációt kezdetben csak felnőtteken végezték, ám hosszú évek óta gyerekeknél is alkalmazzák – mondta el Dr. Küstel Marianna, sőt, kifejezett cél, hogy minél fiatalabb életkorban, lehetőleg 2 éves kor alatt elvégezzék a beavatkozást – tette hozzá. A siket vagy nagyon rosszul halló gyerekek kiszűréséhez jelentősen hozzájárul, hogy 2015 óta országszerte minden szülészeti osztályon kötelező elvégezni az újszülötteken az objektív hallásvizsgálatot. A klinikán az implantált páciensek kényelmét szolgálják a tavaly ősszel átadott kétágyas, fürdőszobás, klimatizált szobák, amiket a két legnagyobb implant cég, a Victofon és a Cochlear támogatásával alakítottak ki – fogalmazott, majd hozzátette, a további tervek között pedig szerepel az implantált gyerekek nyári táboroztatása.

Haszon Zsófia
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem