A megelőzést hangsúlyozó nagyszabású fogászati projekt valósulhat meg a Semmelweis Egyetem részvételével az Európai Unió által finanszírozott, H2020 pályázat részeként. A nyertes pályázat előkészítésében a Fogorvostudományi Kar munkatársai közül dr. Madléna Melinda, dr. Nagy Gábor, dr. Márton Krisztina és dr. Kivovics Péter dolgozott, hogy egyetlen közép-európai egyetemként a budapesti intézmény is részese lehessen a fogorvosi ellátás megreformálását célzó programnak. A Semmelweis Egyetem 330 ezer euróval részesül a következő négy évben az elnyert keretből.

Az ADVOCATE, azaz az Innovation for Added Value of Oral Care elnevezésű projekt célja a fogorvosi ellátás megreformálása a preventív szempontok hangsúlyozásával. Ezt a különböző országok fogorvosi ellátásait összesítő adatbázis alapján kívánják megvalósítani. Egyebek mellett ajánlásokat dolgoznak ki a fogorvosi ellátórendszer számára annak érdekében, hogy még inkább betegközpontú legyen az ellátás.

A különböző országok eltérő egészségügyi rendszereinek, a fogorvosok, a kezelési szokások, a lakosság egészségügyi állapotának vizsgálatával olyan mutatókat dolgoznak ki, amelyek a megelőző beavatkozások arányának növelésére ösztönözné a fogorvosokat. Az eredményeket nem csak gyakorló fogorvosokkal osztanák meg, hanem civil szervezetekkel is, és egészségpolitikai fórumok elé is vinnék a kérdést.

A projektben a Semmelweis Egyetemen kívül részt vesz Leeds, Heidelberg, Amszterdam, Koppenhága és Cork egyeteme, valamint az Angliai Népegészségügyi Szervezet is. A felsőoktatási intézményeken kívül számos más szervezet, így a Colgate, a Procter and Gamble, a Kaiser Permanente, a Bridges Data, a Health Intelligence, a Denplan, az Aridhia and Better Oral Health in Europe is részese a programnak.

KT

horizon

advocate

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.