Tájékoztató a többlépcsős, zsilipes beléptető rendszer bevezetéséről a Fogorvostudományi Kar klinikáin és intézetében

 

A Fogorvostudományi Kar klinikái és intézete három különálló épületben helyezkednek el, egymástól és a Belső Klinikai Tömbtől egy utca választja el őket. Figyelembe véve a szakmai és helyi sajátosságokat, szükség van a kar épületeibe való belépéskor speciális, más rendszerhez hasonló, de önálló működtetésű, többlépcsős, zsilipes beléptető rendszer kialakítására. Az önálló működésű, többlépcsős, zsilipes beléptető rendszer kialakításának célja a COVID-19 által fertőződött és/vagy tünetekkel rendelkező betegek kiszűrése.

A fogászati-szájsebészeti ellátásokban résztvevő orvosok és asszisztensek járványügyi szempontból a legveszélyeztetettebb ellátók közé tartoznak. A gyanús esetek valamint a már igazoltan fertőzöttek ellátásának alapfeltétele a klinikák és az intézet védőeszközökkel történő teljes körű és folyamatos ellátása.

A többlépcsős, zsilipes beléptető rendszer működése:

  1. A beteg jelentkezik az ellenőrző pontnál, ahol adatfelvétel után megkapja a Semmelweis Egyetem Kórházhigiénés Osztálya által kibocsátott kérdőívet, mely ide kattintva érhető el
  2. A beteg kitölti és aláírja a kérdőívet.
  3. A szolgálatot teljesítő egészségügyi dolgozó értékeli a kérdőívet (megjelöli a „gyanús eset” vagy a „nem gyanús eset” egyikét), majd érintés nélküli eszközzel megméri a beteg testhőmérsékletét, azt rögzíti a kérdőíven és aláírásával hitelesíti. Az ezt a tevékenységet végző asszisztenseknek feladatuk végzése során köpenyt, sebészi maszkot, védőszemüveget és gumikesztyűt kell viselniük.
  4. Amennyiben a páciens kikérdezése során kiderül, hogy halasztható problémával kereste fel a rendelőt, akkor a megnyugtatása után, türelmet kérve, meg kell kérni, hogy panaszával a veszélyhelyzet megszűnte után keresse fel ismételten a rendelőt. Amennyiben a beavatkozás halasztható, de a pácienst a „gyanús eset” kategóriába soroljuk, a szeptikus rendelőben mintát kell venni tőle, maszkot és gumikesztyűt, hosszú ujjú köpenyt kell rá adni, és egy elkülönített helyiségben kell várakoznia. Az esetet a Fogászai ellátásért felelős járványügyi csoport vezetőjének, a szolgálatvezető orvosnak és/vagy az intézetvezetőnek, annak helyettesének kell jelenteni, aki a szükséges járványügyi eljárást elindítja.
  5. Bármilyen olyan esetben, amikor kétség merül fel a beteg fogászati-szájsebészeti panaszaival (sürgős vagy halasztható-e a beavatkozás) kapcsolatban, a beteget meg kell vizsgálni, hogy biztosan el lehessen dönteni, sürgősségi beavatkozást igényel-e.
  6. Amennyiben az anamnézis szempontjából (14 napon belül külföldről érkezett, vagy igazoltan fertőzöttel került szoros kontaktusba, köhög, illetve hőemelkedése vagy láza van, és emiatt) a fertőzésre gyanús (gyanús eset) kategóriába soroljuk, akkor erről a tényről a pácienst tájékoztatni kell. Ezt követően a szeptikus rendelőben rá kell adni egy sebészi maszkot, gumikesztyűt, hosszú ujjú látogatói köpenyt, a vezető asszisztens értesíti a szolgálatvezető orvost, aki megteszi a szükséges lépéseket.
  7. A szolgálatvezető orvos – szükség esetén – az erre a célra kijelölt és felszerelt szeptikus kezelőben elvégzi a sürgősségi beavatkozást. Az orvos és az asszisztencia védőöltözetben (műtői sapka, plexi arcvédő/plexi szemüveg, FFP3-as maszk, vízlepergető, hosszú ujjú védőköpeny, gumikesztyű) a fertőzöttség vizsgálata céljából mintát vesznek, majd lehetőség szerint, egyszerhasználatos műszerekkel elvégzik a beavatkozást. A kezelő felületeit virucid fertőtlenítővel kell fertőtleníteni, a műszereket a megszokott módon kezelni, sterilizálni. A felhasznált, egyszer használatos anyagokat veszélyes hulladékként kell kezelni.
  8. A fogászati kezelőegységek vízhűtéssel működő eszközeinek használata a fokozott fertőzésveszély (aerosol-képződés) miatt nem javasolt, csak nagyon indokolt esetben.
  9. A fertőzésgyanús páciensnek a fogorvosi-szájsebészeti ellátás után sebészi maszkot és gumikesztyűt kell adni, és egy elkülönített helyiségben kell leültetni, míg az egyetemi protokollban előírt lépéseket a szolgálatvezető orvos megteszi. A levett mintát, háromszoros műanyag zsákos csomagolásban, a következő egyetemi laborlelet-szállítással, a Medsol infomedikai rendszerben feladva, a Központi Laborba kell szállíttatni.

A Fogorvostudományi Kar klinikáin, intézetében bevezetett többlépcsős zsilipes beléptető rendszer része a Semmelweis Egyetem veszélyhelyzetre kialakított jelentési rendszerének. Gyanús eset észlelésekor a szolgálatvezető orvos értesíti az intézet igazgatóját, vagy az igazgatóhelyettest, akik a megfelelő intézkedéssel párhuzamosan informálják az egyetemi Fogászati ellátásért felelős járványügyi csoport vezetőjét.

Budapest, 2020. március 23. 

Dr. Hermann Péter, a Klinikai Központ Fogorvostudományi kari képviselője

Dr. Gerber Gábor, a Fogorvostudományi Kar dékánja

A témában készített betegtájékoztató cikk ide kattintva érhető el.