Életének 72. évében elhunyt dr. Szívós István olimpiai, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó. A Semmelweis Egyetem a Ferencváros Sport Klub mellett saját halottjának tekinti egykori munkatársát, aki a sporton kívül, a gyermekfogászat területén is elévülhetetlen érdemeket szerzett hazájának és a Semmelweis Egyetemnek is.

Szívós Istvánnak már édesapja is kétszeres olimpiai bajnok volt, ő maga négy olimpián vett részt, mind a négy alkalommal érmet szerzett. Montrealból aranyéremmel tért haza, az 1972-es müncheni olimpián ezüst-, az 1968-as mexikóvárosi és az 1980-as moszkvai nyári játékokon pedig bronzérmet nyert a csapattal. Emellett világ- és kétszeres Európa-bajnok volt. Háromszor választották meg az év magyar vízilabdázójának.

Szívós István több szálon kötődött 250 éves egyetemünkhöz, mely hírnevét és presztízsét a hozzá hasonló, kimagaslóan magas teljesítményt elért, felejthetetlen embereknek köszönheti. 1968-ban vették fel a Fogorvostudományi Karra, ez után az Orvosegyetem SC játékosa lett. Fogorvosi diplomáját 1974-ben szerezte meg. 1974-től a Semmelweis Egyetem Gyermekfogászati és Fogszabályozási Klinika tanársegédje, 1986-tól 2010-ig adjunktusa volt. Ő világított rá olyan rendelő kialakításának szükségességére a fogyatékkal élő gyerekek fogorvosi ellátáshoz, ahol aneszteziológus és fogorvos együtt tud dolgozni.

Nemrégiben, a 250. jubileumi évünk keretében rendezett Nyári Egyetemen szerencsénk volt ismét a Semmelweis Egyetem falai között köszönteni őt, és egy kerekasztal-beszélgetés során meghallgatni gondolatait.

Fia, Szívós Márton szintén válogatott, világbajnok vízilabdázó, akivel személyes jó viszonyt ápol intézményünk. A Semmelweis Egyetem vezetése és munkatársai osztoznak a család gyászában és fájdalmában.

Jókai Mór úgy vélte: „Kell, hogy történjenek olyan csodák, amiket tíz nemzedék megemlegessen. Példákat kell adni ennek a nemzetnek, amik a szíveket megerősíték.” Ilyen példa volt mindannyiunk számára dr. Szívós István, akinek nevét a Semmelweis Egyetem rektori épületében márványtábla őrzi.

A Semmelweis Egyetem polgárai mélységes szomorúságukat és együttérzésüket fejezik ki a családnak. Szívós István doktor ikonikus személyisége mindannyiunknak hiányozni fog.

Egy Óriás távozott el a vízilabda és az egyetemi közösségünkből!

Dr. Merkely Béla, rektor

A dr. Hermann Péter által jegyzett nekrológ ide kattintva olvasható.

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.