2019. február 8-án Dr. Gerber Gábor, a FOK dékánja „Ranking fórumra” hívta meg a Kar oktatóit az Árkövy tanterembe. Mint mondta, „ahhoz, hogy sikeresen versenyezzünk, tudnunk kell, milyen pályán milyen sportban küzdünk”. Idézte a „humoralista„ Sándor György örökbecsű mondatát: „egyenlő pályák egyenlő esélyek – én biciklivel megyek”. így jelezve, hogy fontos látni az ellenfelek módszereit is.

A vitaindító előadást Szluka Péter, az egyetemi Központi Könyvtár igazgatója tartotta, „FOK Ranking Fórum – a Semmelweis Egyetem eredménye különféle rangsorokban” címmel. Részletesen ismertette a THE Ranking, a QS Ranking, a ShanghaiRanking – ARWU és a HVG rangsorok indikátor rendszerét, az értékelések szempontjait. Bár maga is jelezte, hogy sokszor kérdésesek a rangsorokat felállító cégek módszerei, a marketing súlyuk miatt nem lehet megkerülni ezeket a rendszereket.

A Fórum célja az volt, hogy a Kar teljesítményével milyen módon tud hozzájárulni az Egyetem előre lepéséhez, hogyan tudunk a legjobb 100 egyetem közé bekerülni. A legfontosabb ebben, hogy a Kar, hogyan tud a saját rangsor-helyezésén is javítani.

Kiderült, hogy a publikációs mutatókban nem áll rossz helyen a Kar, de a fogorvostudományi rangsorokban csak a „dentistry” kategóriában megjelent cikkek számítanak. Ugyanakkor a Kar publikációinak közel fele – érthető okokból (nagyobb impakt faktor, idézettség, kollaboráció etc.) – nem ebbe a kategóriába sorolható újságokban jelenik meg.

Az előadást élénk diszkusszió követte. Az oktatók konstruktív, jobbító szándékú észrevételein túl, kritikus vélemények is elhangzottak a rangsorok különböző értékelési szempontjairól, megbízhatóságáról és objektivitásáról. Kiemelten a HVG rangsort és annak összeállítási gyakorlatát, indikátorait érték negatív megjegyzések.

Összességében elmondható, hogy a rendezvény, a tartalmas vita elérte célját, gondolkodásra, jobb teljesítmény elérésére ösztönözte a hallgatóságot.