Betűméret: A A A

Kamatozó tudás – III. Semmelweis Egészségverseny az Elméleti Orvostudományi Központban

A fiatal korosztály egészségének védelmét támogatja a Semmelweis Egészségverseny, amit idén harmadik alkalommal rendeztek meg az Elméleti Orvostudományi Központban (EOK). Közel kétszáz középiskolás diák mérte össze tudását a különböző kreatív, interaktív feladatok megoldása közben. A rendezvényt az esemény fővédnöke és támogatója Prof. Dr. Hunyady László nyitotta meg, aki beszédében hangsúlyozta, hogy az orvosoknak a gyógyításon túl  a megelőzésben, és az egészségnevelésben is fontos szerepet kell vállalniuk.  Köszönetét fejezte ki a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesületének (BOE) a színvonalas rendezvény megszervezéséért, segítőkész, rátermett, önkéntes munkájáért. Hegedűs Judit, az EOK Tömbigazgatóságának vezetője hozzátette, hogy a BOE tagjai alkotják az egyik legintenzívebb egészségnevelők tábort. Ő maga is nagykövete az egészséges életmód terjesztésének, és arra kérte a fiatal versenyzőket, illetve az egyetemi hallgatókat, hogy a megszerzett tapasztalataikat és tudásukat minél szélesebb körben adják tovább.

A résztvevők nagyon sok érdekes helyzettel találkoztak, összesen 35 csapat jutott a döntőbe, akik közül az egyik a határon túlról érkezett. A különböző állomások 11 kiemelt téma köré szerveződtek. Ilyen volt többek között a szexuális- és mentálhigiénés felvilágosítás, a drog-, alkohol- és dohányzás prevenció, szív és érrendszeri betegségek megelőzése, elsősegélynyújtás, újraélesztés szervtranszplantációs felvilágosítás, szájhigiénia, helyes gyógyszerhasználat, mely témakörökre manapság kiemelt figyelmet kell fordítani. A versenyzők az elsősegélynyújtó állomáson egy sürgősségi osztály munkájába nyerhettek betekintést, ahol a hallgatók által szimulált eseteket először megfelelő sürgősségi kategóriába kellett sorolniuk, majd a feladat a sérültek szakszerű ellátásával fejeződött be. Gyakorolhatták az újraélesztés és nyomókötés technikáját, továbbá megértették az azonnali segítségnyújtás fontosságát. A szervtranszplantációs helyzeteket játékmackókon gyakorolhatták, míg az orális egészségügyi témakörnél egy papírdobozból kialakított fogazat helyes állapotfelmérése révén juthattak el a megoldáshoz. Agytorna közben a rendezvény egyik fő támogatója, a Decathlon a versenyzők fizikai állapotát is felmérte.

A nap végéhez közeledve az esemény meghívott vendége, Dr. Zacher Gábor főorvos, a Honvédkórház Sürgősségi Betegellátó Centrumának vezetője tartott érdekfeszítő előadást.  Tanulságos, nem mindennapi történeteken keresztül mutatta be a valós sürgősségi helyzeteket. Mint mondta, a sürgősségi osztályon furcsa esetekkel is lehet találkozni. Nagyon sokat lehet tanulni a szakmáról, az életről, továbbá az itt dolgozók pillanatok alatt megismerhetik képességeik határait. Összegzésül a következőket mondta: A sürgősségire minden nap úgy megyek be, hogy jó itt dolgozni, mert bolonddá csak egyszer válhat az ember. Ez már szinte szállóige a mi intézményünkben. A tapasztalatok azt mutatják, hogy aki egy hónap múltán nem fordít hátat azzal a gondolattal, hogy soha többé nem akar ezzel foglalkozni, az később már nem tud ettől a rendszertől szabadulni, mert függővé válik.

Végezetül a rendezvény egyik főszervezője, Veréb Fanni negyedéves orvostanhallgató ismertette a győztes csapatok sorrendjét, akik Dr. Hunyady László dékántól és Hegedűs Judit tömbigazgatótól értékes nyereményeket vehettek át.

I. helyezett a Not Found csapata lett, akik Győrből a Kazinczy Ferenc Gimnázium és Kollégiumból érkeztek: „Nagyon meghatódtunk, el sem akartuk hinni, hogy mi lettünk az elsők. Nagyon sokat köszönhetünk Dr. Hercselné Pallag Zsuzsanna tanárnőnek, aki felkészített és kritikus gondolkodásra tanított bennünket. Jó csapat kovácsolódott össze, ami a verseny közben is megmutatkozott. Volt olyan állomás, amikor egy egész témát csak egyetlen szóval lehetett kifejezni és ott nagyon jól jött, hogy szinte ismerjük egymás gondolatait. Nagyon sok szép emléket, új barátságokat és tudást viszünk magunkkal haza. Az összes emlék közül mégis az volt a legmeghatározóbb, amikor az eredményhirdetésnél azt mondták, hogy nem találják a győztes csapatot. Kellett egy kis idő mire leesett, hogy a Not Found-ra, vagyis ránk gondoltak. Mindannyian a Semmelweis Egyetem különböző karaira adtuk be a jelentkezésünket. Most, hogy beletekinthettünk az egyetemi életbe, hangulatba, a hallgatók felkészültségébe, támogató, segítőkész hozzáállásába, még-inkább szeretnénk csatlakozni ehhez a közösséghez” – nyilatkozta a győztes csapat

II. helyezett a gyöngyösi Spoon, Berze Nagy János Gimnázium csapata lett: „Harmadjára jelentkeztünk, viszont csak másodjára sikerült bejutnunk az országos döntőbe. Tavaly hetedikek lettünk, akkor a védőnős állomáson nagyon sok pontot veszítettünk. Ez volt eddig a legjobban szervezett és leginspirálóbb verseny, amin valaha indultunk, hiszen itt nem arról volt szó, hogy leültettek bennünket egy papírlap elé, ahol A,B,C és egyéb variációk közül kellett bekarikázni a helyes választ. Itt kivétel nélkül minden állomás nagyon élvezetes, érdekes volt. Az így szerzett tudás hosszú távon megmarad. Nagyon sok Semmelweis – es programon vettünk már részt, mindegyiken jól éreztük magunkat és máshol nem is tudnám elképzelni a további tanulmányainkat” – mondták nagy örömmel a diákok.

A III. helyet a Kelttétta csapata szerezte meg, akik Szolnokról a Verseghy Ferenc Gimnáziumból érkeztek: „Nagyon jó volt az összes állomás, a szabaduló szoba tetszett talán a legjobban, ahol egy internetes zaklatási ügy miatt úgy kellett megvédeni a jogainkat, hogy a végén kijussunk a szobából. Félidőben a második helyen álltunk és nagyon izgultunk, hogy tudjuk tartani a dobogós helyezést. Végül sikerült, és nagyon elégedettek vagyunk. Felkészítő tanárunktól azt az ígéretet kaptuk, hogy szerdán biológiából nem kell megírnunk a felmérőt. A viccet félretéve nagyon hasznos volt számunkra ez a versenysorozat, mert olyan dolgokat tanultunk meg, ami az iskolai tananyagban nem szerepel, viszont a mindennapi életben nagy hasznát vesszük. Épp ezért véleményünk szerint mindenki nyert, aki elindult ezen a versenyen” – érveltek meggyőzően a gimnazista csapat tagjai. 

További eredmények:
IV. helyezett: GMV – Vörösmarty Mihály Gimnázium (Budapest)
V. helyezett: Covalent Bond – Kazinczy Ferenc Gimnázium (Győr)
VI. helyezett: Eükarióták – Tóparti Gimnázium Művészeti és Szakgimnázium (Székesfehérvár)
VII. helyezett: Defibrilláltak – Gyöngyösi Berze Nagy János Gimnázium
VIII. helyezett: Halak – Eötvös József Gimnázium (Budapest)

Minden kedves résztvevőnek őszintén gratulálunk, és jövőre várjuk az utánpótlást!

Szöveg: Tarnóczy – Tóth Katalin
Fotó: Tókos Áron

A bejegyzés kategóriája: Események
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.