Betűméret: A A A

PsychArt 24 Képzőművészeti Maraton

Hivatásos és amatőr művészek valamint pszichoszociális fogyatékossággal élő (art brut) alkotók a képzőművészeti maraton keretében képekben fogalmazzák meg, érzéseiket, hogyan látják és érzékelik az őket körülvevő világot.

A stigma és az előítéletek leghatékonyabb ellenszere a személyes megtapasztalás, amit a PsychArt 24 festőmaraton résztvevői megélhetnek. A Moravcsik Alapítvány 2010 óta minden évben lehetőséget biztosít a különleges, mindenki számára nyitott közös térben történő alkotásra, az anti-stigma programja keretében a Semmelweis Egyetem EOK épületében. Az idei szeptember 22-én 12 órától szeptember 23-án 12.00 óráig tartó PsychArt24 festőmaraton különlegessége, hogy két helyszín, a budapesti Semmelweis Egyetem EOK és a szegedi Szegedi Egyetem TIK, 24 órás élő kapcsolatban volt egymással. A résztvevők mindkét helyen óriáskivetítőkön láthatták egymást és kommunikálhattak a nap eseményeivel kapcsolatban. A rendezvény fővédnöke Dr. Szél Ágoston rektor úr volt, akinek nevében az eseményt Tímár József professzor úr nyitotta meg. Az élő kapcsolatot a Magyar Telekom Rt támogatása tette lehetővé, a hangtechnikai hátteret az EOK technikus munkatársai biztosították. A program keretében valósult meg a két helyszínen a hivatalos megnyitó, élő kapcsolás műsorvezetővel, zenei műsorok, záróesemények.

100 festőállványon folyamatosan bárki festhetett: art brut művészek, professzionális képzőművészek, outsider és amatőrök alkotók alkottak közös légtérben. 

A két helyszínen összesen 378 regisztrált résztvevő volt jelen és 400-nál is több alkotás készült. A Budapest Art Brut Galéria decemberi kiállításán mutatja be a 24 óra alatt készült alkotásokból összeállított válogatást.

Dr. Simon Lajos, a Moravcsik Alapítvány Kuratóriumának elnöke sikeres rendezvényként értékelte az éjszakába torkolló, hajnalban is tartó alkotói munkát, ahol nagyon sok kiemelkedő, kortárs művészeti szintű festmény született. A résztvevők ecsetükkel belső feszültségüket, a környezetükhöz és önmagukhoz való viszonyukat, továbbá a világról alkotott elképzelésüket jelenítették meg. Mindazok számára, akik pszichiátriai betegséggel élnek, nem is gondolnánk mekkora jelentőséggel bír, ha tevékenységükkel kapcsolatban pozitív visszajelzést kapnak.

Elnök úr a résztvevők közül kiemelte Papp Norbert és Mónus Viktor grafikusművész munkásságát, akik minden évben Győrből látogatnak el a PsychArt 24 festőmaratonra, és most is rendkívül speciális technikával, magával ragadó képeket alkottak. Továbbá megemlítette egy 18 éves lány festményét, akinek különleges művészetében megjelenik a bizarr forma és tartalom, amit a nyers színek használatával tesz még látványosabbá. A művészeti értéken túl legalább akkora jelentősége van az itt kötettett barátságoknak. Az esemény meghatározó jellegzetessége, hogy nem tudni, hogy a résztvevők közül hányan élnek pszichoszociális fogyatékossággal, mert itt ugyanis eltűnnek az előítéletek, ami a rendezvénysorozat másik fontos célja.

Az eseményről az M1 Közszolgálati Televízió élő közvetítéssel tudósított pénteken, míg az RTL Klub szombat esti híradójában közölt egy összefoglalót. A Kossuth Rádió riporterei is készítettek interjúkat a résztvevőkkel „A Hely” című műsor számára, melyet egy későbbi időpontban adnak le.

Cikk és fotó: EOK Tömbigazgatóság

Kategória: Események | A közvetlen link.