Elkészült az EnterMode gyakornoki modell és az ehhez tartozó Teacher’s Guide (Tanároknak szóló útmutató). A javasolt modell felhasználható a vállalkozói készségek elsajátításnak elősegítésére a felsőoktatásban részt vevő hallgatók számára.

A projekt a következőkben támogatja a hallgatókat:

  • a vállalkozói gondolkodásmód és viselkedés alapját képező személyes tulajdonságok és készségek fejlesztése, mint például kreativitás, kezdeményezőkészség, kockázatvállalás, önbizalom, vezetői készségek, csapatszellem
  • az önfoglalkoztatás és vállalkozói lét tudatosítása, mint karrierlehetőség
  • konkrét vállalati projektek és tevékenységek kidolgozása

A modell a „Vállalkozói kompetenciakeretet” (Entrepreneurship Competence Framework vagy EntreComp) használja a keretrendszer által meghatározott vállalkozói kompetenciákat célzó konkrét kihívások előmozdításával.

A modell jelenlegi verzióját először fókuszcsoportokban hitelesítették gyakorlati szakértők, döntéshozók, vállalatok tulajdonosai és az üzleti élet szereplőinek bevonásával. A modell egy kísérletben kerül tesztelésre az egyetemek és vállalatok közreműködésével. A projekt öt egyetemi partneréből összesen 40 hallgató vesz részt a gyakorlatokon, melynek eredményeit a modell véglegesítésére használják.

A legnagyobb pozitívuma az EnterMode modellnek, hogy a bevezetéséhez nincs szükség extra pénzügyi és munkaerő ráfordításra, egyszerűen beépíthető a karrier irodák és a nemzetközi kapcsolattartó irodák szolgáltatásaiba. Az EnterMode modell kifejlesztése magában foglalja a felsőoktatási tanárok és a vállalati oktatók gyakorlati közösségének felállítását, amely a tanulási és együttműködési eszközök széles választékát kínálja a tagok számára. Ez a közösség a DISCUSS Communities of Practice felületén működik.

Bővebb információ az entermode.eu oldalon található.