Betűméret: A A A

Kutatás, pályázatok

SZAKMAI PROFILOK

Elektronikus kórtörténet, WEB2 alkalmazások fejlesztése, portálok az egészségügyben, elektronikus egészségügy, kórházi információ rendszerek, telemedicina, ambiens rendszerek fejlesztése, 3D alkalmazások kidolgozása az oktatásban (egészségügyi informatikai profilbővítés), statisztika alkalmazása az egészségügyben, adatbányászati technikák használata egészségügyi adatokra.

KUTATÁSI TERÜLETEK

Telemedicina (eHealth8 konzorciumi tagként), WEB2 fejlesztések egészségügyi célokra (European Health Property Network), Európai Regionális Egészségügyi Együttműködés informatikai feltétele, 3D egészségügyi alkalmazások fejlesztése, új biostatisztikai módszerek kutatása-fejlesztése, neurális adatbányászati technikák alkalmazása egészségügyi adatbázisokra, egészségügyi hálózatok vizsgálata, adatbiztonság, a mesterséges intelligencia orvosi, egészségügyi alkalmazásai.

KIEMELT INTÉZETI KUTATÁSOK

1. Egészségnyereséget és egyéni életminőség-javulást biztosító, orvosi protokoll alapú, beágyazott telemedicinális rendszerek (eHEALTH8)

Project száma: TECH_08-D3-2008-0053Futamidő: 2008-2011.

2008. április – 2011. szeptember között a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség támogatásával a TECH_08-D3-2008-0053 projektben vett részt az intézet. A projekt végrehajtása az eHealth8 konzorcium keretében történt. A konzorcium tagjai:• Answare Kft. (projektvezető)• Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány, Logisztikai és Gyártástechnikai Intézet• HUMANsoft Elektronikai Korlátolt Felelősségű Társaság• Semmelweis Egyetem, Digitális  Egészségtudományi Intézet, Thormed Kutató-Fejlesztő, Orvosi Műszergyártó, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
Cél: olyan, az orvos-szakma által a műszaki innovációs lehetőségek és irányok, a nemzetközi tapasztalatok alapján kidolgozott protokollok alapján működő táv-egészségügyi rendszer prototípusának létrehozása, amelyre igaz: – az orvos-szakma által támogatott orvos-szakmai protokollal alátámasztott- a lehető legmagasabb szintű egészségnyereséget eredményezi a beteg számára- könnyen, a központi alaprendszer változtatása nélkül, annak funkciói által támogatottan bővíthető új mérési eljárásokkal, vizsgálati, és ápolási protokollokkal – mobilitást és minél nagyobb fokú szabadságot biztosít a beteg számára az egyes orvosi eljárások alkalmazása során- csatlakozási lehetőséggel rendelkezik a HEFOP 4.4-en belül megvalósult intézményközi információs rendszerhez- alkalmazható preventív (állapot és életmód felmérés) és utógondozási céllal is
Intézetünk feladata az orvos-szakmai útmutatók (National Guideline) e-protokollá (telemedicina protokollá) bővítése módszertanának és technikájának kidolgozása, a protokolltár keretrendszer, kommunikációs és üzleti modell kidolgozásában való részvétel, valamint az orvos-szakmai protokollok kialakítása és validálása az egyetem orvos-szakértőivel együttműködve.
A projekt keretében 13 e-protokoll készült el, ebből – a gazdaságossági megfontolások alapján kiválasztott – 3 protokoll műszaki-üzleti realizálása is megvalósult. A projekthez kapcsolódóan 4 hazai és 3 külföldi konferencia előadás, valamint 4 magyar és 2 angol nyelvű publikáció született.

2. Mesterséges Intelligencia Elektronikus Almanach létrehozása

Project száma: TAMOP- 4.1.2 – 08/2/A/KMR Futamidő: 2010-2011.

2010. április – 2011. szeptember között a TÁMOP 4.1.2 – 08/2/A/KMR-0026 pályázati támogatás által finanszírozott feladatban vett részt az intézet. A projekt végrehajtására konzorciumot hoztunk létre, melynek tagjai:• Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék (mint projektvezető)• Óbudai Egyetem, Neumann János Informatikai Kar• Panem Kiadó Kft.• Semmelweis Egyetem, Digitális Egészségtudományi Intézet
Cél: a vezető, mesterséges intelligencia könyv alapján elektronikus tananyag kialakítása, amelyet elsősorban a felsőoktatásban, de azon túl egyéb területen is felhasználható.
A pályázat alapjául szolgáló könyv: Russel-Norvig: Mesterséges Intelligencia Modern Megközelítésben, ami azArtificial Intelligence: A Modern Approach, 2nd edition című könyv magyar fordítása
Jelenleg kb. 100 országban, több mint 1200 egyetemi kurzusban használják. A Citeseer-ben a 25. leginkább idézett publikáció. A világban vitathatatlanul az első számú MI tankönyv, itthon 10 intézmény 38 tárgyában ajánlott irodalom
Intézetünk feladata a könyv egyes fejezeteinek, a tárgymutatóban szereplő fogalmakhoz köthető egészségügyi, orvosi vonatkozású fogalmak ismertetése, az egyes fejezetekhez kapcsolódó tanulmányok és alkalmazások ismertetése, gyakorlatilag a MI orvosi vonatkozásainak bemutatása példákon keresztül.
A projekt keretében 28 fogalommagyarázat, 33 tanulmány és 12 létező orvosi MI-alkalmazás készült, amelyeket egyrészt a Panem kiadó jelenít meg, másrészt a BME HIK-szerverén érhetőek el.

3. 3D kutatás

Az Intézet intenzíven foglalkozik a 3D egészségügyi fejlesztésékkel és oktatási alkalmazásokkal. Az újonnan kifejlesztett Anatómiai rendszer hatékonyan támogatja az emberi test megismerését, élvezetessé teszi a tanulást. A program otthoni tanulásra is alkalmazható, igaz az emberi test csak 2D-ben látható.